fbpx
17.8 C
София
петък | 27.05.2022 | 03:12:04
петък | 27.05.2022 | 03:12:04
17.8 C
София

САЩ настояват членството на Русия в Съвета на ООН за човешките права да бъде замразено

Върховният комисар на ООН по правата на човека Мишел Бачелет каза, че е ужасена от кадрите

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Съединените щати ще поискат от Общото събрание на ООН да замрази членството на Русия в Съвета за човешките права – базирания в Женева правозащитен орган на световната организация. Това каза днес постоянната представителка на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд, цитирана от Ройтерс.

Тя говори, след като Украйна обвини руските войски в предполагаемо убийство на десетки цивилни в град Буча. Русия кара втора година от тригодишния си мандат като член на Съвета.

Членството на дадена държава в правозащитния орган може да бъде замразено заради трайно извършване на сериозни и системни нарушения на човешките права по време на мандата й, ако за това гласуват две трети от 193-те страни, представени в Общото събрание на ООН, допълва БТА.

Изказвайки се днес в Букурещ, където е на визита, за да се запознае с начина, по който Румъния се справя с потока от украински бежанци, Томас-Грийнфийлд каза: “Участието на Русия в Съвета за човешките права е фарс. Това е грешка, ето защо смятаме, че е време Общото събрание да гласува за изключване.”

От началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари Общото събрание на ООН прие две резолюции, осъждащи Русия, с най-малко 140 гласа “за”. Москва казва, че провежда “специална военна операция”, която има за цел унищожаването на украинската военна инфраструктура.

“Посланието ми към тези 140 държави, които смело застанаха заедно, е: кадрите от Буча и разрушенията в цяла Украйна изискват от нас сега да претворим думите в действия”, заяви Томас-Грийнфийлд.

Върховният комисар на ООН по правата на човека Мишел Бачелет каза днес, че е ужасена от кадрите с трупове, открити в украинския град Буча след оттеглянето на руските сили, които сочат за предполагаеми военни престъпления, предаде Франс прес.

“Информациите, които излязоха на бял свят от тази зона и от другаде, повдигат сериозни въпроси и пораждат безпокойство от предполагаеми военни престъпления и сериозни посегателства срещу международното хуманитарно право, както и тежки нарушения на правата на човека”, посочи в изявление Бачелет. Тя призова “за запазване на всички доказателства”.

Освен за идентифициране на мъртвите, за да бъдат уведомени семействата им, главната правозащитничка на ООН настоя всяко тяло да бъде изследвано за установяване на причината за смъртта.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук