fbpx
23 C
София
20 август 2022 | събота | 02:49

САЩ наложиха санкции на Северна Корея заради проведени ракетни тестове

От септември насам Северна Корея изстреля 6 балистични тестови ракети

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Администрацията на американския президент Джо Байдън наложи първите от началото на мандата си санкции срещу Северна Корея. Причината за мерките срещу Пхенян е свързана с нейната оръжейна програма и тестово изстрелване на ракети, включително два такива опита през последната седмица.

Санкциите са насочени срещу шестима севернокорейци, един руснак и руска фирма, за която Вашингтон твърди, че осигурява ресурси за Пхенян чрез собствената й държава и Китай.

Американското финансово министерство обяви, че целта на санкциите е превантивно ограничаване на развитието на севернокорейската оръжейна програма и разпространението на оръжейни технологии.

Администрацията на Байдън среща неуспехи в опитите да осъществи градивен диалог с режима в Северна Корея, относно прекратяването на амбициите за създаване на ядрени оръжия. Говорителят на Държавния департамент Нед Прайс заяви, че Вашингтон продължава да опитва прилагането на дипломатически подход спрямо Пхенян.

“Това, което виждаме през последните дни, е, че прогресът е възможен, ако успеем да влезем в диалог”, каза той на регулярен брифинг пред журналисти.

От септември насам Северна Корея е направила 6 тестови изстрелвания на балистични ракети, които са в нарушение на резолюциите, приети от Съвета за сигурност на ООН.

Южна Корея изрази съмнения, че действията на Вашингтон означават втвърдяване на тона към Пхенян и заяви, че действията на САЩ отразяват вече изразена позиция по въпроса.

- РЕКЛАМА -spot_img
Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img