fbpx
26.8 C
София
четвъртък | 26.05.2022 | 18:10:16
четвъртък | 26.05.2022 | 18:10:16
26.8 C
София

САЩ: Мариупол все още не е превзет

В момента в Южна и Източна Украйна има приблизително 76 руски батальонни тактически групи

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Пристанищният град Мариупол в Източна Украйна все още е оспорван, като руснаците изглежда са изпратили подкрепления в Украйна през последните дни, каза днес висш американски служител от сферата на отбраната, цитиран от Ройтерс.

“По наша оценка Мариупол все още е оспорван…, остава под заплаха от въздуха – както от ракетни удари, така и от бомбардировки, а също и от артилерия”, каза пред репортери източникът, пожелал да запази анонимност. Той допълни, че в момента в Южна и Източна Украйна има приблизително 76 руски батальонни тактически групи – с 11 повече в сравнение с последните дни, допълва БТА.

В същото време кметът на украинския град Мелитопол Иван Фьодоров описа в интервю тежките разпити, на които е бил подложен от пленилите го руски войници в продължение на шест дни миналия месец, преди да бъде освободен. В интервюто за Ройтерс и в. “Месаджеро”, дадено вчера в Рим, кметът на Мелитопол, който сега е под руски контрол, разказва, че през тези “страшни шест дни” е осъзнал, че за похитителите неговият живот и животът на цивилните “не струват нищо”.

Фьодоров беше отвлечен на 11 март, след като руските сили превзеха Мелитопол. В интервюто той казва, че те дошли посред нощ при него с 5 до 7 войници и в продължение на четири-пет часа водили “тежък диалог”. “Те искаха да послужа за пример какво би станало, ако не се съгласим с това, което искат руснаците”.

По думите му руските войници са очаквали, че ще бъдат приветствани, “но те не бяха и затова руснаците бяха много, много гневни”. Фьодоров, който е в постоянен контакт със съгражданите си, казва, че сега в града му няма храна, няма аптеки, половината от сградите са разрушени, а “повече от 200 човека са отвлечени”. Той обяснява, че е поканил папа Франциск в Украйна с надежда, че той ще съумее да спре войната. Президентът на Украйна Володимир Зеленски също и поканил папата, като му е обещал гаранции за сигурност.

Пред Ройтерс и италианския вестник кметът на Мелитопол подчертава, че му е оказвана само психологически, но не и физически натиск от руските войници, допълва БТА.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук