fbpx
More

  САЩ издадоха първи паспорт с пол Х

  В документа за самоличност, полът на интерсексуалното лице е обозначен с „Х“

  Съединените американски щати издадоха първия паспорт на свой гражданин, който не желае да се идентифицира с никой от двата биологични пола. В графата за пол на личния документ е отбелязан символът “Х”, а името на притежателя на първия интерсексуален документ за самоличност в страната остава в тайна.

  Държавният департамент обяви, че възможността за избор на повече от две опции за пол ще бъде общодостъпна през 2022г. Американски медии предполагат, че документът принадлежи на интерсексуалното лице с име Дейна Зим от щата Колорадо, който наскоро официално обявил, че се е сдобил с такъв паспорт. Зим води съдебни дела за това право от 2015г. и обяви, че целта му е хора в неговата ситуация да бъдат признати като пълноценни граждани с права.

  “Аз не съм проблем. Аз съм човешко същество. Това е важното”, споделя Дейна Зим.

  В САЩ бе издаден първият паспорт с "Х" в графата за пол - Свят - Дневник
  Дейна Зим, за когото се предполага, че е първият собственик на “интерсексуален” американски паспорт

  Дали Зим е човекът, който седи зад новината, съобщена от Държавния департамент, така и не стана ясно, тъй като служители на институцията се позоваха на правото за конфиденциалност. Възможността да поставиш “Х” в графата за пол обаче далеч не е единствена промяна в правилата при издаването на документи. САЩ вече позволяват на кандидатите за паспорт сами да определят пола си, без да предоставят медицинско удостоверение.

  Телевизия NBC обобщава, че действията на Държавния департамент отварят съвсем нова страница в третирането на интерсексуални и небинарни лица от американски произход. Според статистиката на института “Уилямс” те са около 5.2 милиона души на територията на САЩ, а през последните години броят им расте. Паспорти с трети пол вече се издават в още три държави – Канада, Австралия и Нова Зеландия.

  Действията на Държавния департамент са част от последователната политика на администрацията на новия американски президент Джо Байдън, която приема признаването на нехетеросексуални лица в официални документи за важна стъпка в името на техните права. Правозащитници обявиха, че това е голям напредък в името на онези американци, които искат да пътуват по света с автентичната си идентичност.