fbpx
More

  САЩ и Великобритания обвиниха Русия в дезинформация за войната в Украйна

  ООН заяви, че руските власти "продължават да спират, ограничават и влошават интернет връзката, да цензурират съдържанието, и да сплашват и арестуват журналисти

  Съединените щати и Великобритания обвиниха Русия, че разпространява дезинформация онлайн и манипулира общественото мнение за войната в Украйна, предаде Асошиейтед прес.

  На заседание на Съвета за сигурност на ООН, Вашингтон и Лондон отхвърлиха яростно твърденията на Москва, че Западът се опитва да контролира изцяло информационния поток и да определя кое е истина и кое – не.

  Русия извършва кибератаки и използва “онлайн фабрика за тролове, за да разпространява дезинформация и да манипулира общественото мнение за своята война”, каза британският заместник-постоянен представител при ООН Джеймс Роскоу на срещата, посветена на използването на дигиталните технологии за поддържане на мира.

  Постоянният представител на САЩ при ООН Линда Томас-Грийнфийлд заяви, че руските власти “продължават да спират, ограничават и влошават интернет връзката, да цензурират съдържанието, да разпространяват дезинформация онлайн и да сплашват и арестуват журналисти за това, че съобщават истината за инвазията”.

  Руският й колега Василий Небензя обвини страните, които се наричат “демократична общност”, че установяват “кибер тоталитаризъм” заедно с технологични гиганти като “Мета”. Те спират руски телевизии, гонят руски журналисти и блокират достъпа до руски сайтове, посочи той.

  Небензя отново обвини западните правителства и медии, че са изфабрикували историята за избиването на цивилни украинци от руски войници в Буча, северно от Киев, допълва БТА.