fbpx
25.8 C
София
четвъртък | 26.05.2022 | 21:19:35
четвъртък | 26.05.2022 | 21:19:35
25.8 C
София

САЩ и съюзниците им ще се срещат всеки месец за оказване на военна помощ за Украйна

Срещата ще се превърне в ежемесечна контактна група за отбраната на Украйна, каза Лойд Остин

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

САЩ и съюзниците им ще се срещат всеки месец, за да обсъждат как да подсилят военния капацитет на Украйна по отношение на Русия, заяви американският министър на отбраната Лойд Остин, цитиран от Франс прес.

Срещата ще се превърне в ежемесечна контактна група за отбраната на Украйна, каза Остин след среща с представители на около 40 страни в Германия. Министърът отбеляза, че така иска да организира действията на “страните с добра воля, за да засилим усилията си, да координираме помощта си и да се съсредоточим върху победата в днешната и предстоящите битки”.

Около 40 държави участваха в срещата, свикана по инициатива на Вашингтон в американската авиобаза “Рамщайн” в Германия, за да се консултират за военната подкрепа, която съюзниците могат да окажат на Киев, информира БТА.

Основният анонс по въпроса дойде от Берлин, който реши да позволи доставянето на Украйна на около 50 системи за противовъздушна отбрана “Гепард”. Това е повратна точка в политиката, следвана досега от правителството на канцлера Олаф Шолц, отбелязва АФП. Обещаното оборудване ще бъде доставено от германската отбранителна промишленост.

Германската министърка на отбраната Кристиане Ламбрехт, която участва в срещата в база “Рамщайн”, не изключи възможността Берлин да одобри и други доставки на тежки оръжия на Киев.

“Всички сме решени да помогнем на Украйна да спечели днес и да се укрепи в дългосрочен план“, каза американският министър на отбраната, който обеща да направи всичко възможно за укрепване на украинската отбрана.

“Страни от цял свят се мобилизираха, за да посрещнат неотложните нужди на Украйна. Виждаме, че всеки ден те стават повече”, отбеляза Лойд Остин. “Нямаме време за губене“, защото “идните седмици ще бъдат от решаващо значение за Украйна”, тъй като Русия се стреми да установи пълен контрол над Южна Украйна и Донбас, предупреди той.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук