fbpx
23.6 C
София
15 август 2022 | понеделник | 21:56

САЩ са инвестирали 350 милиона долара в българските въоръжени сили за последните 30 години

Над 5 000 души от МВнР, силовото и военното ни министерства са преминали през американски обучителни програми

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

САЩ са отделили над 350 милиона долара в програми за подпомагане на българските въоръжени сили и сигурността чрез обучения и оборудване. Това стана ясно от изказване на посланика на Вашингтон в София Херо Мустафа, цитирана от БТА.

Над 5 000 военнослужещи и цивилни лица от отбранителното ни ведомство, МВР и Министерството на външните работи са преминали през американски обучителни програми.

“Инвестирахме в бъдещето и подписахме 10-годишна пътна карта за военно сътрудничество. Поставихме си план за модернизация и вървим заедно по този път. Това не само ще подобри оперативната способност, но ще ни направи по-силни заедно”, каза Херо Мустафа по време на лекция във Военната академия “Г.С. Раковски”.

Новият посланик на САЩ у нас Херо Мустафа представи семейството си - News.bg
Н.пр. Херо Мустафа

Тя похвали България за новосформираното командване за комуникационно-информативна поддръжка и киберотбрана, което определи като жизненоважно за сигурността на страната.

“САЩ и България продължават да модернизират българските въоръжени сили, да защитават българския национален интерес и да засилват интеграцията в НАТО и вие
поехте по този път, правите големи крачки към тази цел”, посочи Мустафа, споделяйки че е била особено впечатлена от Военноморския координационен елемент във Варна.

Посланикът на САЩ обърна внимание на инициативността на България, припомняйки, че страната ни е била домакин на инициативата “Три морета”, а миналия месец – и на годишната конференция на началниците на отбраната на държавите от Централна Европа, която е съорганизирана от Европейското командване на САЩ.

- РЕКЛАМА -spot_img
Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img

1 COMMENT

  1. Къде точно отидоха тези “350 млн.”???!!! А, че унищожиха нашата армия? А, че не плащат наем за базите си? С какви пари изплатиха жертвите от бомбардировките им над София? Ха, и това ако не е пропагандна статия!

Comments are closed.

%d bloggers like this: