fbpx
18.8 C
София
20 август 2022 | събота | 03:51

САЩ: 6 месеца са достатъчни на България и Северна Македония да решат проблемите си

Вашингтон разговаря с Франция по въпроса за евроинтеграцията на Западните Балкани

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Шест месеца са достатъчни за решаване на проблемите между България и Северна Македония. Това заяви представителят на Държавния департамент за Западните Балкани Габриел Ескобар.

“Процесът на присъединяване на Северна Македония към ЕС трябва да бъде решен от Европа. Ние обаче силно подкрепяме кандидатурата на Северна Македония за ЕС, смятаме, че страната свърши огромна работа, тя вече е европейска държава, културно и исторически е европейска държава. Затова искаме процесът на присъединяване да започне възможно най-скоро”, обяви Ескобар.

Представителят на Държавния департамент е разговарял с Франция за преговорите за присъединяване на Северна Македония към Европейския съюз. От 1 януари Франция пое шестмесечното председателство на Съвета на ЕС.

“Вярваме, че членството в ЕС за всички държави от Западните Балкани е от съществено значение за всички нас”, допълни Габриел Ескобар. 

САЩ остават на позицията, че Северна Македония и Албания не трябва да бъдат разделяни в процеса на присъединяване към ЕС.

Пред “Гласът на Америка” Габриел Ескобар съобщи също така, че “посолството на САЩ в София работи с българското правителство по въпросите, свързани със зачитането на правата на македонското малцинство в България”.

- РЕКЛАМА -spot_img
Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img