fbpx
More

  Съседки на Беларус се притесняват от военна ескалация заради мигрантската криза

  Украйна обяви, че ще изпрати допълнителни военни части за подсилване на границата си

  Министрите на отбраната на Литва, Латвия и Естония алармираха за възможна ескалация на военно напрежение в региона, където от няколко дни хиляди мигранти от Близкия Изток и Африка се опитват да проникнат в държави-членки на Европейския съюз през границата с Беларус.

  “Събитията повишават възможността от военни провокации и инциденти, които могат да прераснат във военно противопоставяне”, се казва в общото изявление.

  Повод за притеснение има. Украйна, която не е член на Европейския съюз, обяви, че ще дислоцира 8 500 военни и полицаи по северната си граница с Беларус, за да укрепи пограничната си сигурност, вследствие на кризата.

  А напрежението на полско-беларуската граница расте. Измръзнали и разгневени бежанци, които от дни се намират на метри от полската погранична бразда, замерват граничните части с камъни и дървета. Варшава отбеляза многократни опити на мигрантите да срежат преградните мрежи и да преминат под прикритието на нощта на територията на страната.

  bne IntelliNews - Hundreds of Middle Eastern migrants storm Polish border with Belarus in biggest clash yet
  Бежанци се опитват да преминат полската граница.

  През последните два дни се наблюдава и изостряне в политическото говорене. Европейския съюз продължава да твърди, че режимът в Беларус умишлено стимулира мигрантите да преминават на територията на общността, определяйки тези действия като “хибридна операция”. Брюксел обмисля да увеличи обема санкции срещу Минск и в момента се планира налагане на рестрикции на самолетните компании, които превозват бежанци от Близкия Изток и Африка към Беларус. Представители на общността обявиха, че това може да се случи още в понеделник. Русия определи подобна стъпка като “лудост”.

  Poland reports clashes overnight as migrants attempt new border breach - The Jerusalem Post
  Правителството във Варшава обяви, че е готово да отдели 400 милиона за преградно съоръжения по границата с Беларус

  Изостреният тон се пренесе и в Съвета за сигурност на ООН, където европейските държави влязоха в конфронтация с Москва по темата с бежанската криза по границата с Беларус. Представителят на Кремъл в ООН – Дмитрий Полянски, заяви, че страните от Европа имат “мазохистични наклонности”, защото искат да зачеркнат тема, която “е пълен срам за Европейския съюз”. Полянски намекна, че кризата не изисква непременно обсъждане в Съвета за сигурност и отрече Москва и Минск да участват в хибридно мероприятие, което има за цел да дестабилизира европейската общност. Русия има право на вето в общността, което означава, че страната може да предпази Беларус от евентуално налагане на санкции, спуснати по линия на обединените нации.

  На този фон режимът в Беларус готви контрамерки на санкциите от Брюксел. Лукашенко обяви, че е готов да отговори със спиране на доставките на газ от Русия за Европа. Беларуският лидер намекна и за опити мигрантите, които са на територията на страната, да бъдат снабдени с оръжие, но не посочи конкретни доказателства.

  Русия все още не заема категорична позиция, твърдейки, че пограничните напрежения не са нейна работа. Президентът Путин определи като “обезпокоително” струпването на военни части в района, а пък Минск заяви, че Москва ги подкрепя, след като два стратегически бомбардировача на федерацията патрулирали по границата през последните два дни.