fbpx
18.8 C
София
20 август 2022 | събота | 05:20

Сърбия ще внася азерски газ през България

Белград иска да купи суров петрол от наличните производители, след като руският петрол бе поставен под санкции

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Сърбия, планира да купува природен газ от Азербайджан от 2023 г., когато се очаква интерконекторът към България да бъде завършен, заяви сръбският министър на енергетиката Зорана Михайлович.

Сърбия преговаря с Азербайджан за резервиране на газови капацитети през интерконектора Сърбия-България, който ще заработи през септември догодина.

Миналата седмица Гърция и България завършиха дългоотлагания газопровод, за който се надяват, че ще сложи край на европейската зависимост от руския газ, напомнят агенциите. 

„Този интерконектор е жизненоважен за нас, най-важният, който Сърбия прави в момента, когато говорим за газова диверсификация“, каза Михайлович.

След като интерконекторът с България бъде завършен, Сърбия ще може да получава втечнен газ от Гърция, допълни тя.

Белград иска да купи суров петрол от наличните производители, след като руският петрол бе поставен под санкции. Вероятният източник на петрол ще бъде Ирак, съобщи още Михайлович.

- РЕКЛАМА -spot_img
Иван Петрински
Иван Петринскиhttp://www.newsone.bg
Иван Петрински е журналист с дългогодишен опит като редактор и автор и основател на печатни и електронни медии. Дългогодишен кореспондент и коментатор по темата за гръцката криза за български телевизии и радиостанции. Създател, главен редактор и автор в медии за българите в чужбина. Участник в множество международни медийни срещи. Човек с голям опит в комуникацията с българската диаспора и проблемите, свързани с битието на нашите сънародници зад граница.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img