fbpx
18.8 C
София
20 август 2022 | събота | 05:54

Сърбия и Северна Македония с общ проект за високоскоростна железница

Участъкът Ниш-Прешево представлява една от най-старите железопътни линии в Сърбия и е най-важният участък от транспортен Коридор 10

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Железниците на Сърбия обявиха проект за реконструкция на железопътната линия Ниш-Прешево-Република Северна Македония за високоскоростни влакове с дължина 92 километра като част от проекта за модернизация Белград-Ниш-Прешево, предаде агенция МИА.

Стойността на работите по тези участъци от железницата е 182,25 милиона евро, като голямата част от финансирането е от Европейската инвестиционна банка /ЕИБ/ с 90,5 милиона евро. Сърбия ще участва с 14,67 милиона евро.

Очаква се проектът да бъде завършен до края на 2025 г.

Участъкът Ниш-Прешево представлява една от най-старите железопътни линии в Сърбия и е най-важният участък от транспортен Коридор 10. Тази електрифицирана линия с дължина 151 км се използва за по-голямата част от транспорта в Сърбия, пише порталът Plutonlogistics.

В рамките на проекта се предвижда рехабилитация и разширение на железопътната линия Белград-Ниш с дължина 228 километра.

Общите прогнозни разходи за модернизация и реконструкция на коридора Белград-Ниш-Прешево с дължина от общо 350 километра възлизат на 2,5 милиарда евро.

- РЕКЛАМА -spot_img
Иван Петрински
Иван Петринскиhttp://www.newsone.bg
Иван Петрински е журналист с дългогодишен опит като редактор и автор и основател на печатни и електронни медии. Дългогодишен кореспондент и коментатор по темата за гръцката криза за български телевизии и радиостанции. Създател, главен редактор и автор в медии за българите в чужбина. Участник в множество международни медийни срещи. Човек с голям опит в комуникацията с българската диаспора и проблемите, свързани с битието на нашите сънародници зад граница.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img