fbpx
20.2 C
София
19 август 2022 | петък | 05:09

Съдбата на украинските войници, изведени от “Азовстал”, остава неясна

Русия съобщи днес, че са се предали близо 1000 украински войници, които отбраняваха стоманодобивния завод в Мариупол

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Русия съобщи днес, че са се предали близо 1000 украински войници, които отбраняваха стоманодобивния завод “Азовстал” в Мариупол, след което, изглежда, че битката за стратегическия пристанищен град на Азовско море почти е приключила, предаде АП.

Украйна нареди на бойците да спасят живота си, като каза, че мисията им да ангажират руските сили вече е приключила. Бойците са изправени пред несигурна съдба, като Украйна заяви, че се надява на размяна на пленници, но Русия се закани да съди поне някои от тях за военни престъпления, отбелязва АП.

Не е ясно колко бойци са останали в превърналия се в символ на защитата на Мариупол завод. Самият град до голяма степен е превърнат в руини. И двете страни се опитват да оформят свое обяснение за случилото се и да извлекат пропагандни победи от една от най-важните битки във войната, отбелязва още АП.

Говорителят на руското министерство на отбраната генерал Игор Конашенков заяви по-рано днес, че 959 украински войници вече са напуснали “Азовстал” от понеделник, когато започна извеждането на защитниците на завода. Според някои оценки в обширната мрежа от тунели и бункери в комплекса е имало 2000 човека, допълва БТА.

Освен символична стойност, пълният контрол над Мариупол ще позволи на Русия да разположи сили и на други места в Донбас – промишлен център в Източна Украйна, който Кремъл се стреми да завладее. Това би осигурило на Русия и безпрепятствена сухопътна връзка към Кримския полуостров, който тя завзе от Украйна през 2014 г., а Украйна загуби жизненоважно пристанище.

Не е ясно какво ще се случи сега с изведените бойци. Поне някои от тях са били отведени в бивша наказателна колония на територия, контролирана от подкрепяните от Русия сепаратисти. Украйна каза, че се надява те да бъдат разменени за руски военнопленници, но добави, че преговорите са деликатни и вероятно ще бъдат продължителни.

В Москва обаче се чуват все повече призиви украинските войници да бъдат изправени пред съда.

Руският парламент планира днес да разгледа резолюция срещу размяната на бойците от батальона “Азов”.

- РЕКЛАМА -spot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img