fbpx
More

  Съд в Русия отхвърли обжалването на присъдата на Навални

  Екипът му настоява САЩ да санкционират руски служители на средно ниво, общественици и представители на медиите заради войната в Украйна

  Руски съд отхвърли днес обжалване от опозиционния лидер Алексей Навални срещу излежавана от него деветгодишна присъда, предаде Ройтерс.

  Навални беше осъден през март на девет години затвор за измама и неуважение към съда. Преди това той вече излежаваше друга присъда със срок от две години и половина. Опозиционерът отрича всички обвинения и казва, че те са скалъпени с цел да осуетят политическите му амбиции.

  Междувременно екипът на руския опозиционен лидер стигна до Капитолия в САЩ, настоявайки за нов пакет от санкции заради войната в Украйна, който да отива отвъд богатите олигарси и да засяга представители на правителството в Москва, политици на средно равнище и обществени фигури, предаде Асошиейтед прес.

  Съратниците на Навали обсъждат с американски сенатори списък от 6000 души, на които евентуално да бъдат наложени санкции. Те включват руски служители от сферата на сигурността и на отбраната, административни служители, членове на парламента, дори главни редактори и ръководители на свързани с държавата медии.

  Владимир Ашурков – изпълнителен директор на Фонда за борба с корупцията на Навални, каза, че „лавината от санкции“ на Запада до момента има ефект върху Русия. Групата на Навални обаче се опитва да осигури обхващането от санкции и на хора извън богатите съюзници на руския президент Владимир Путин, като се съсредоточи върху фигури на по-ниско ниво, които потенциално могат да пострадат повече от финансовия натиск.

  „Нека задействаме или поне да обявим следващата вълна“, каза Ашурков в интервю.

  Макар санкциите да не са „сребърни куршуми“, които да спрат войната, каза Ашурков, те са един от малкото налични инструменти на западните държави, с които да повлияят върху ставащото“, допълва БТА.