fbpx
21.8 C
София
събота | 28.05.2022 | 14:04:38
събота | 28.05.2022 | 14:04:38
21.8 C
София

С водосвет на бойните знамена и демонстрации на способности ще бъде отбелязан Денят на храбростта и празник на Българската армия – 6 май

В 12:00 часа пред президентството ще бъде извършена тържествена смяна на почетния гвардейски караул

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

С водосвет на бойните знамена и знамената светини, отдаване на почести в знак на признателност към паметта на загиналите за свободата и независимостта на България и с демонстрации на способности от Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили (ВМС), и Съвместното командване на специалните операции, ще бъде отбелязан Денят на храбростта и празник на Българската армия – 6 май.

За трета поредна година няма да има военен парад за празника. 

Водосветът на бойните знамена и знамената светини пред паметника на Незнайния воин в София ще бъде отслужен от  Белоградчишкия епископ Поликарп. В тържествения ритуал ще участват Гвардейският представителен духов оркестър, знаменен блок със знамената светини и представителни блокове на Националната гвардейска част. След водосвета президентът и върховен главнокомандващ въоръжените сили Румен Радев, министърът на отбраната Драгомир Заков и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще почетат паметта на загиналите за свободата и независимостта на България с поднасяне на венци пред паметника. При изпълнението на националния химн ще бъдат произведени 20 артилерийски салюта. Военнослужещите от представителните гвардейски части ще преминат в тържествен марш.

В 3-а авиобаза в Граф Игнатиево ще се състоят демонстрации на способности на военнослужещи от ВВС. Пилоти от 3-а авиобаза и 22-а авиобаза – Безмер ще представят своите умения при управлението на самолети МиГ-29 и Су-25 и ще изпълнят маневрен въздушен бой и непосредствена авиационна поддръжка. Екипажи от 24-а авиобаза  – Крумово ще демонстрират свои способности при пожарогасене от въздуха с вертолет Ми-17, ексфилтрация, осигуряване на периметъра и авиомедицинска евакуация с вертолети „Кугар“. 

На Морската гара във Варна ще има демонстрации на способности на ВМС с участието на военнослужещи от Дивизиона за морски специални операции, Морска вертолетна авиобаза “Чайка”, Флотилията бойни и спомагателни кораби и Военноморска база – Варна. Те ще демонстрират умения за операция по овладяване на кораб със заложници на борда му. Този вид действия са отличителна способност на морските специални сили и имат приложение при операции по морска сигурност, ембаргови операции, операции за борба с тероризма в морския домейн и за борба с пиратството.

В учебно-тренировъчен комплекс „Црънча“ ще се състоят демонстрации на способности на военнослужещите от СКСО, които ще покажат своите умения при задържане на автомобил и изпълнение на патрулни техники, директни действия за неутрализиране на противостоящи сили с използване на способите „бързо въже“ и „външен товар“ от вертолет „Кугар“, динамична стрелба на къси и пределно къси дистанции и изпълнение на парашутни скокове на голяма и малка височина – от 1300 м и от 400 м, от самолет „Спартан“. 

В района на учебния полигон „Ново село“ ще има демонстрации на способности на Сухопътните войски. В съвместните тактически действия за водене на отбрана ще участват военнослужещи от 42-ри механизиран батальон и 20-и самоходен артилерийски дивизион от състава на 2-ра Тунджанска механизирана бригада, 61-ви танков батальон от Центъра за подготовка на специалисти, както и военнослужещи от 1-ва кавалерийска рота от 2-ри кавалерийски полк от Въоръжените сили на САЩ. Всички участници са част от бойната група, сформирана и водеща подготовка на основата на 42-ри механизиран батальон от 2-ра механизирана бригада. Те ще изпълнят разузнаване на бойното поле, отбрана на участък от местността, контраатака за възстановяване целостта на отбраната и огнева поддръжка.

В 12:00 часа пред президентството ще бъде извършена тържествена смяна на почетния гвардейски караул.

Ден на отворени врати и празнична програма ще има в Националния военноисторически музей (НВИМ). Традиционно на Гергьовден НВИМ обявява вход свободен от 10.00 до 17.00 часа за постоянната си хронологична и външната експозиция. Гостите на музея ще могат да разгледат подготвената за празника изложба „Орденът, превърнал се в мерило на българската храброст“, посветена на първото създадено отличие в следосвобожденската история на България – ордена „За храброст“, чийто празник става и празник на армията. Ще бъдат представени всички степени на отличието, включително най-високите, както и оръжия и вещи от воинския бит, в които е вграден орденът. Сред тях са шпагата на цар Борис III, пиката на Самарското знаме, табакери, знамена с изображение на отличието. Духът на празника ще бъде пресъздаден от фотографии на кавалери на ордена „За храброст“ и парадите през годините. Атракциите с военен характер ще продължат в 12.00 часа с дегустация на емблематичната боб чорба. Тази година тя отново ще бъде приготвена от военен готвач в полеви условия, като този път посетителите на музея ще видят най-съвременната полева кухня, която притежава Българската армия. За празничното настроение на посетителите на музея от 14.30 до 15.30 часа ще се погрижи Представителният духов оркестър на Сухопътните войски. 

С Ден на отворени врати Денят на храбростта и празник на Българската армия ще бъде отбелязан и във филиалите на НВИМ – Военноморския музей във Варна и Музея на авиацията в Крумоводопълва БТА. 

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук