fbpx
25.8 C
София
11 август 2022 | четвъртък | 17:53

С 5 минути намаляват часовете в прогимназията

МОН  предлага да се увеличи броят на часове по български език и литература и по математика

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

В V, VI и VII клас звънецът вече ще бие след 40 вместо след 45 минути. Промяната ще важи във всички училища. Сега такава е продължителността на часовете в прогимназията само там, където се учи на две смени.

Часовете се намаляват по указание на Министерството на здравеопазването. Целта е постигане на равнопоставеност за всички ученици от тези класове.

Въвеждането на 40-минутни учебни часове ще съкрати общото време за обучение. Това ще се отрази върху усвояването на материала особено по ключови предмети като български език и литература и математика, които се изучават с най-голям брой часове.

Министерството на образованието и науката  предлага да увеличи броя на часовете по български език и литература с половин час седмично в V и VI клас и по математика – също с половин час в V, VI и VII клас.

Проведените  анкети сред учители и ученици за учебните програми показват необходимост от увеличаване и на часовете по география и икономика в V клас – отново с половин час седмично.

Повишаването на броя часове по трите предмета е в съответствие със Закона за предучилищното и училищното образование и с изискванията на МЗ, които допускат обща седмична натовареност от 32 учебни часа.

- РЕКЛАМА -spot_img
Тоня Стоянович
Тоня Стояновичhttp://www.newsone.bg
Тоня Стоянович работи като журналист повече от 20 години. Първите си стъпки в бранша прави под ръководството на Томислав Русев, като спортен репортер. Споделя, че никога няма да забрави първия си урок, а именно правилото ,че няма лош отговор ,а лошо зададен въпрос. В последната година от следването си в Национална спортна академия „Васил Левски“ записва втора специалност спортна журналистика. Почти 10 години отразява състезания от моторните спортове, волейбол, борба и др. Завършва магистратура “Електронни медии“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. От 2013 година работи като репортер,редактор и водещ в политическите новини в телевизия. В живота и в работата си винаги си напомня думите на италиански поет Данте Алигиери, че „Най-горещите места в ада са предназначени за онези, които по време на големи морални изпитания са пазили неутралитет.“
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img