fbpx
More

  Руснак изкачи на ръце осемхилядника Манаслу

  Военният губи краката си при срутването на казармата, в която служи

  29 годишният руснак Рустам Набиев е първият човек, изкачил 8 хилядник изцяло на ръце. Бившият военен губи краката си преди 6 години, при срутването на сградата на казармата в Омск.

  След мечтата му да стане военен, той реализира и другата си мечта – да стане първият човек изкачил 8 хилядник изцяло на ръце. През септември тръгва на път към хималайския Манаслу – осмият по височина връх в света.

  Следват дни на подготовка. А трудностите и за момент не спират Рустам. Изкачването до върха му отнема повече от 30 дни, като до него неотлъчно са шерпите. На тях той споделя и тревогите си. По време на изкачването 3 пъти им признава, че му е трудно. Но не се отказва.

  Така на 2 октомври – Рустам покорява върха, който, оказва се, много други не са успели. Сред тях е и българинът Дойчин Василев, който остана завинаги горе заради излязла буря.

  За последните 45 години това е първият път, в който алпинисти успяват да достигнат най-високата точка на Манаслу през есента. За този сезон правителството е издало разрешения на 171 алпинисти за изкачване на върха.