fbpx
16.7 C
София
четвъртък | 26.05.2022 | 03:45:25
четвъртък | 26.05.2022 | 03:45:25
16.7 C
София

Руското посолство: Внимателно следим дискусията в България за доставки на оръжия за Украйна

От посолството коментираха и доставките на руски газ

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

“Внимателно следим неспиращата сред българския политически елит дискусия за възможни доставки на оръжия и амуниция за украинските националисти. За пореден път бихме искали да подчертаем, че подобна стъпка от страна на официална София едва ли ще съдейства за нормализиране на ситуацията в Украйна, както и ще усложни руско-българския диалог по много насоки в дългосрочен план”. Това заявиха в социалната мрежа от Руското посолство, като част от седмичния брифинг на мисията у нас.

От посолството коментираха и доставките на руски газ.

„От днешния ден действа нов ред на плащания за доставките на руския газ за държавите, които са определени като „неприятелски“ в резултат на враждебната им политика спрямо Русия. В съответствие с новите правила плащанията ще се извършват с рубли чрез сметките в руските банки при запазване на текущата цена и други параметри на действащите договори.

Русия, както и преди, продължава да доставя газ в пълен обем в съответствие със задълженията според действащите договори, включително чрез транзита през Украйна. Новия ред на плащания е направен по принуда отговор на незаконно блокиране на руските валутни активи, която лиши страната ни достъпа до получаваните за газ средства.

Нямаме нито възможност, нито желание да доставяме газ безплатно в страните, които старателно се опитват да ни навредят. Отказът да се плаща с рубли ще се разглежда като неизпълнение на задължения според договори с всички произлизащи от това последици“, се казва в изявлението на посолството.

- Реклама -spot_imgspot_img
Мариана Климентиева
Мариана Климентиеваhttp://www.newsone.bg
Мариана Климентиева е журналист на информационния сайт newsOne.bg. Всеки ден тя ще ви информира за най-важните и любопитни обществени теми, новини от икономиката, земеделието, технологиите и светските новини. Мариана е редактор с над 18-годишен опит в печатните издания и онлайн издания и е и магистър по "Журналистика " от Софийския университет "Св. Климент Охридски" .
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук