8.12.2022 | четвъртък | 01:57

Сергей Лавров: Има сигнали за нови бази на САЩ в България и Румъния

Публикувано:

Сподели поста:

Има сигнали, че САЩ искат да изградят нови военноморски бази по черноморското крайбрежие на Румъния или България. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров. Според него, подобни действия не отговарят на взаимните интереси за добросъседство в черноморския регион.

„Готови сме за всякакви заплахи. За нас няма проблем да гарантираме надеждно сигурността на руската територия и региона на Черно море. Но ние винаги сме за насърчаване на проекти на сътрудничество, а не такива, които се основават на конфронтация“, заяви дипломат номер 1 на Кремъл.

Той смята обаче, че Америка е в основата на тласкането на черноморските страни към формирането на конфронтационна линия срещу Руската федерация.

„Демонстрацията на ВМС на САЩ в Черно море, не е изолиран случай. Имаше няколко случая, в които Америка заяви, че навлизането на нейни кораби в тази акватория има за цел да предотврати създаването на рискове от Русия за нейните съюзници. Това, естествено, пречи на стабилността“, допълни Лавров.

US sends command ship to Black Sea for operations with NATO - Military &  Defense - TASS
Американският военен кораб „Маунт Уитни“, който беше изпратен в Черно море

Коментарът на Лавров идва на фона на решението на Американския военноморски флот да изпрати командния кораб „Маунт Уитни“ в района на Черно море за съвместни операции на НАТО.

Преди дни, посланикът на Русия в София – Елеонора Митрофанова даде интервю за NOVA, в което обясни, че Москва се надява на ревизия в отношенията с България, което може да се случи със „стабилизиране на политическата обстановка в страната“.

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
София
ясно небе
2.4 ° C
2.9 °
1.8 °
96 %
0kmh
9 %
чт
10 °
пт
11 °
сб
14 °
нд
11 °
пн
10 °

Прочети още

Победители в конкурса „Иновативно предприятие на годината 2022″

Победители в конкурса „Иновативно предприятие на годината 2022"

Румен Радев проведе телефонен разговор с председателя на ЕЦБ Кристин Лагард

Румен Радев проведе телефонен разговор с председателя на ЕЦБ Кристин Лагард

Иван Шишков: До няколко дни ще са готови допълнителни указания към общините за прилагане на индексацията на договорите в строителството

Иван Шишков: До няколко дни ще са готови допълнителни указания към общините за прилагане на индексацията на договорите в строителството

ЕК ще представлява България при оспорване на фактура за допълнителни разходи по предварително споразумение за закупуване, производство, закупуване и доставка на ваксина срещу COVID-19...

ЕК ще представлява България при оспорване на фактура за допълнителни разходи по предварително споразумение за закупуване, производство, закупуване и доставка на ваксина срещу COVID-19 в ЕС