28.11.2022 | понеделник | 03:47

Руският посланик у нас: Ревизия на отношенията е възможна при стабилизиране на политическата ситуация в страната ви

Публикувано:

Сподели поста:

Руско-българските отношения се градят на дълбока историческа връзка и те могат да бъдат подобрени, след като политическата картина в София стане отново стабилна. Това заяви руският посланик у нас Елеонора Митрофанова в интервю за NOVA. Според Митрофанова скандалите с руски шпиони в България са влошили репутацията на страната ни сред руското общество.

„Всички тези шпионски скандали се отразиха негативно на възприятието за България. Това агресивно, с нищо необосновано изгонване на 9 руски дипломати в продължение на година и половина, повлия отрицателно на страната. Надяваме се всичко това да е минало“, обясни Митрофанова.

Въпреки това тя вижда възможности за „заравяне на томахавката“.

„Оптимистична съм за руско-българските отношения. Пристигнах по време на криза и тази криза пречи да възстановим нашите отношения в пълен обем. Аз искам България да е политически стабилна, за да започнем ревизия на нашите политически отношения“, заяви дипломатът.

Определящ фактор в стабилизирането на отношенията между България и Руската федерация според Митрофанова може да се окажат дълбоките исторически връзки между двете държави.

„Много ми харесва и много ми е интересно тук. Няма друга страна в Европа, с която Русия да има толкова културни и исторически връзки. Въпреки всички противоречия тези връзки са много дълбоки“, споделя тя.

По темата за влошения диалог между Москва и Европейския съюз посланикът заяви, че страната й е готова за диалог, ако Брюксел скъса с „менторския тон“ и се осъществят разговори между „равноправни партньори“. На въпрос за опозиционера Алексей Навални, който по мнението на западните държави излежава политически мотивирана присъда в Русия, Митрофанова заяви, че той е работил за чужди кръгове, които целят да дискредитират определени руски фигури, и тези твърдения не отговарят на истината.

Елеонора Митрофанова наследи на посланическия пост Анатолий Макаров в началото на 2021г. Тя е бивш депутат от руската „Дума“, а в периода от 2017г. до 2020г. е в т.нар. „Россотрудничество“ – руска федерална агенция, която се занимава с въпросите на Общността на независимите държави, руснаците живеещи в чужбина и международното хуманитарно сътрудничество.

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
София
снеговалеж
1.2 ° C
2.1 °
0.7 °
93 %
1.5kmh
100 %
пн
3 °
вт
4 °
ср
5 °
чт
5 °
пт
4 °

Прочети още

Информация за състоянието на републиканските пътища към 17:30 ч. на 27.11.2022 г.

МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от -4 °С до +13 °С. Времето над страната е предимно облачно. Слаб...

Cъвет на президентите на BusinessEurope

Cъвет на президентите на BusinessEurope

Весела Лечева ще участва в Съвета по образование, младеж, култура и спорт в Брюксел

Министърът на младежта и спорта Весела Лечева и заместник-министър Петър Бучков отпътуваха за Брюксел днес, където утре и...

Литературният феномен „Ордеса“ е вече на български

Разтърсващ и дълбок, романът е посветен на любовта, загубата и паметта Познат на българската публика със своята поезия, забележителният...