fbpx
More

  Руският посланик у нас: Ревизия на отношенията е възможна при стабилизиране на политическата ситуация в страната ви

  „Много ми харесва в България, няма друга страна в Европа, която да е толкова близка до Русия“, споделя новият първи дипломат на Москва у нас Елеонора Митрофанова

  Руско-българските отношения се градят на дълбока историческа връзка и те могат да бъдат подобрени, след като политическата картина в София стане отново стабилна. Това заяви руският посланик у нас Елеонора Митрофанова в интервю за NOVA. Според Митрофанова скандалите с руски шпиони в България са влошили репутацията на страната ни сред руското общество.

  „Всички тези шпионски скандали се отразиха негативно на възприятието за България. Това агресивно, с нищо необосновано изгонване на 9 руски дипломати в продължение на година и половина, повлия отрицателно на страната. Надяваме се всичко това да е минало“, обясни Митрофанова.

  Въпреки това тя вижда възможности за „заравяне на томахавката“.

  „Оптимистична съм за руско-българските отношения. Пристигнах по време на криза и тази криза пречи да възстановим нашите отношения в пълен обем. Аз искам България да е политически стабилна, за да започнем ревизия на нашите политически отношения“, заяви дипломатът.

  Определящ фактор в стабилизирането на отношенията между България и Руската федерация според Митрофанова може да се окажат дълбоките исторически връзки между двете държави.

  „Много ми харесва и много ми е интересно тук. Няма друга страна в Европа, с която Русия да има толкова културни и исторически връзки. Въпреки всички противоречия тези връзки са много дълбоки“, споделя тя.

  По темата за влошения диалог между Москва и Европейския съюз посланикът заяви, че страната й е готова за диалог, ако Брюксел скъса с „менторския тон“ и се осъществят разговори между „равноправни партньори“. На въпрос за опозиционера Алексей Навални, който по мнението на западните държави излежава политически мотивирана присъда в Русия, Митрофанова заяви, че той е работил за чужди кръгове, които целят да дискредитират определени руски фигури, и тези твърдения не отговарят на истината.

  Елеонора Митрофанова наследи на посланическия пост Анатолий Макаров в началото на 2021г. Тя е бивш депутат от руската “Дума”, а в периода от 2017г. до 2020г. е в т.нар. “Россотрудничество” – руска федерална агенция, която се занимава с въпросите на Общността на независимите държави, руснаците живеещи в чужбина и международното хуманитарно сътрудничество.