fbpx
More

  Руският посланик: Целта на САЩ да изтласкат Русия от България е утопична

  Руският посланик у нас н.пр. Елеонора Митрофанова съобщи, че Съединените щати искат да изтласкат Русия от всички сфери на живота в България, но тази цел е утопична, заяви в интервю за РИА Новости посланичката на Русия в София.
  Като пример за тези намерения тя посочи изгонването на редица руски дипломати от София. Според нея обаче тази цел е непостижима, защото няма как да бъдат зачеркнати общата история и духовната близост, които свързват народите на България и Русия.
  Руската посланичка изрази надежда, че дипломатическата криза между Москва и София вече е затворена страница.
  Руският посланик у нас съобщи, че е въпрос на политическа воля и прагматичен подход България да подпише дългосрочен договор с “Газпром”.
  “Възможността България, след Унгария, да подпише дългосрочен договор за доставка на газ от Руската федерация, е възможна при прагматичен подход и политическата воля на българските власти”, заяви още посланикът на Русия пред РИА Новости.
  Тя уточни, че тъй като сега в България има служебно правителство, тези въпроси все още не са разглеждани.
  Тя каза, че Москва не трябва да се страхува от отказа на България от руски газ, доставян по тръбопровода за сметка на втечнен природен газ (ВПГ).
  “Вярвам, че няма основания за подобни страхове, тъй като втечненият природен газ е много по-скъп газ. Особено в контекста на повишаване на спот цените до някои космически висоти, стабилните, дългосрочни договори, както показва животът, са от голямо значение. Русия винаги е била надежден доставчик на газ и мисля, че здравият разум ще надделее, тъй като България все още е бедна страна и за крайните потребители цената на природния газ, цената на електроенергията е много важна”, заяви още Елеонора Митрофанова.