fbpx
More

    Руските войски са установили контрол над по-голямата част от град Северодонецк (ВИДЕО)

    90 на сто от жилищния фонд в Северодонецк е повреден от артилерийските удари

    Руските военни са превзели по-голямата част от град Северодонецк след продължили няколко дни сражения, съобщи губернаторът на украинската Луганска област Сергий Гайдай, цитиран от Ройтерс. В онлайн публикация Гайдай допълва, че руският обстрел е направил невъзможни хуманитарните доставки и евакуацията на хора. Той заяви и, че руски въздушен удар е улучил цистерна с азотна киселина в града. Гайдай е добавил и снимка, на която се вижда голям розов облак над жилищни сгради. Той не съобщи за жертви.

    В съобщение губернаторът на украинската Луганска област призовава местните жители да не напускат бомбоубежищата заради риска от отровните изпарения от цистерната. 90 на сто от жилищния фонд в Северодонецк е повреден от артилерийските удари, близо две трети са напълно разрушени. Поради обстрела са невъзможни нито евакуацията на цивилни, нито хуманитарни доставки.

    Президентът на Украйна Володимир Зеленски приветства шестия пакет от санкции, наложени от Европейския съюз спрямо Русия. Зеленски подчерта, че с такава агресивна политика и курс на изолация от цивилизования свят Русия просто няма да може да се адаптира.