fbpx
17.8 C
София
петък | 27.05.2022 | 03:29:00
петък | 27.05.2022 | 03:29:00
17.8 C
София

Руските власти арестуваха журналист заради материали за Украйна

Друг работещ в Сибир журналист също беше арестуван за нарушаване на новите закони за медийно отразяване на ситуацията в Украйна

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Възбудено е наказателно дело срещу сибирски журналист, чийто сайт е публикувал съдържание, критично към руската „военна операция“ в Украйна, съобщиха  вчера руски медии, предаде Асошиейтед прес.

Михаил Афанасиев, главен редактор на „Новий фокус“ в руския регион Хакасия, е бил арестуван в сряда от силите за сигурност заради информация за 11 полицаи от звеното за борба с безредици, за които се твърди, че са отказали да бъдат изпратени в Украйна в рамките на руските военни действия там.

Афанасиев е бил обвинен вчера в разпространяване на „съзнателно фалшива“ информация за руските въоръжени сили, престъпно деяние, за което той може да получи максимум 10 години затвор, съгласно новия закон, приет миналия месец.

Журналистът е публикувал множество разследвания по деликатни теми в Хакасия, като организираната престъпност и предполагаеми злоупотреби с власт на местни служители.

През 2009 г. той беше обвинен в клевета заради материал, критикуващ реакцията на руското правителство на експлозия в най-голямата ВЕЦ, станала същата година. А през 2016 г. се твърди, че е получил смъртни заплахи от престъпна банда, действаща в сибирския Красноярски регион, след като подробно описал незаконната дейност на групата и съмненията за нейни връзки с местната полиция.

Друг работещ в Сибир журналист също беше арестуван в сряда по подозрение в нарушаване на новите закони за медийно отразяване на ситуацията в Украйна. Сергей Михайлов, основател на седмичника ЛИСток, който излиза в република Алтай, е в предварителен арест заради „призиви за санкции срещу Русия“ в медията.

Сайтът на ЛИСток е блокиран от месец март, заради „насърчаване“ на действия, противопоставящи се на действията на Москва в Украйна, допълва БТА. 

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук