fbpx
More

  Руските олигарси в Кипър: От почетни гости до хора, чието присъствие смущава местните власти

  В Лимасол една пета от населението е от руски произход

  В Лимасол, финансовия център на Кипър, една пета от населението е от руски произход.

  Градът си е спечелил названието “Лимасолград”, тъй като е своеобразна “витрина” на олигарсите: Александър Пономаренко, Роман Абрамович, Алишер Усманов, Леонид Лебедев и други фигури от техния ранг са свързани с това място, отбелязва френското издание “Медиапар”. Привлечени от ниските данъци в бившата британска колония, те са изградили една империя, в чиято основа са офшорни компании и впечатляващи резиденции. Някои от олигарсите държат яхтите си закотвени в страната, други са си открили банкови сметки там, а трети направо са взели кипърско гражданство

  Тези свръх богати руснаци обаче вече не са почетни гости. След руската инвазия в Украйна на 24 февруари присъствието им смущава правителството на острова. Кипър, който членува в ЕС от 2004 година, строго прилага икономическите санкции, уверява министерството на финансите.

  Замразихме 60 милиона евро на 15 инвестиционни компании, имащи търговски отношения със субекти, които са обект на наложените санкции, добави ведомството. Кипърската централна банка вече замрази сметки на руснаци на стойност около 10 милиона евро, бърза да уточни Авги Лапатиоти, генерален директор на подразделението за финансова стабилност в министерството. 

  Към тези мерки се добавя спирането на търговските полети от Русия, което е тежък удар за туризма – вторият по значимост източник на приходи след финансовия сектор, признава Лапатиоти.  Руснаците са 20 на сто от посетителите на острова и са обичайни клиенти за бизнес услугите там.

  “Сами си усложнявате живота, гражданите ни ще отидат в Турция”, каза руският посланик пред властите на острова, споменавайки неслучайно вечния враг на Кипър. От 1974 година Анкара е окупирала с военна сила над една трета от острова, допълва БТА.

  Преките чуждестранни инвестиции на руски граждани в Кипър са на стойност 97 милиарда евро, което надвишава четири пъти брутния вътрешен продукт (БВП) на острова.