fbpx
26.8 C
София
15 август 2022 | понеделник | 19:06

Руски учени трансформираха въглеродния диоксид в метанол

Прогнозите на много западни учени са, че метанолът ще е бъдещото гориво на авиоиндустрията

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Руски учени успяха да трансформират въглеродния диоксид не само в метанол, но и в етилен, пропилен и бутилен, предаде ТАСС, позовавайки се на специалисти от Центъра за компетентност към инициативата “Водородът като основа на нисковъглеродна икономика”.

Прогнозите на много западни учени са, че метанолът ще е бъдещото гориво на авиоиндустрията. 

Според Алексей Печенкин иновативният подход включва използването на специални катализатори, съдържащи индиев оксид и зеолитни системи. Когато започне реакцията, те преработват въглеродния диоксид.

“Крайните продукти от преработката на въглеродния двуокис могат да бъдат широк спектър от съединения: нисши олефини, метанол, диметилов етер и други. Метанолът например се използва за производството на формалин и оцетна киселина”, отбелязва ученият.

Учените планират да представят цялостното решение през есента на 2024 г.

Иновацията ще намали емисиите на въглероден диоксид в атмосферата и ще се подобри ефективността на индустриите, където той се генерира като отпадък, смята Печенкин.

- РЕКЛАМА -spot_img
Петър Копринков
Петър Копринковhttp://www.newsone.bg
Петър Копринков е журналист в информационния сайт NewsONE. Той е студент по Журналистика в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Има опит като стажант в БНР и като автор на материали в спортната секция на bTV.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img