fbpx
More

  Руски съд отхвърли жалбата на Алексей Навални срещу определянето му като “терорист”

  Навални, който участва в процеса чрез видеовръзка, твърди, че е бил "вписан в този регистър незаконно както процедурно, така и по дефиниция"

  Руски съд отхвърли жалбата на лидера на опозицията Алексей Навални относно решението на наказателната колония да го нарече „лице, склонно да извършва престъпления от терористичен или екстремистки характер“.

  Навални, който участва в процеса чрез видеовръзка, твърди, че е бил “вписан в този регистър незаконно както процедурно, така и по дефиниция”.

  46-годишният опозиционер, най-решителният политически враг на руския президент Владимир Путин, беше арестуван през януари 2021 г. при завръщането си от Германия, където се възстановяваше от отравяне с нервнопаралитичен агент, за което обвинява Кремъл, и получи 2 и половина годишна присъда за нарушение на условно освобождаване.

  През март Навални беше осъден на девет години затвор за измама и неуважение към съда, обвинения, които той отхвърли като политически мотивирани, ход, който сигнализира за опит на властите да го държат зад решетките възможно най-дълго съобщават световните агенции.