fbpx
21.1 C
София
събота | 28.05.2022 | 00:17:03
събота | 28.05.2022 | 00:17:03
21.1 C
София

Руската централна банка: Ще са ни необходими две години, за да се върнем към нормалните нива на инфлация

Руската икономика не може да оцелее безкрайно с финансовите си резерви и ще трябва да се трансформира

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Руската икономика не може да оцелее безкрайно с финансовите си резерви и ще трябва да се трансформира, за да се справи с въздействието на международните санкции, заяви управителят на Руската централната банка Елвира Набиулина, цитирана от Ройтерс.

Ще е необходимо време до 2024 г. за да се върне инфлацията до целевата си стойност от 4 процента, каза също Набиулина.

“Има краен период, в който икономиката може да работи с натрупаните резерви. През второто и третото тримесечие на годината вече ще навлезем в период на структурна трансформация и търсене на нови бизнес модели”, каза тя и добави, че санкциите засегнаха основно финансовия пазар, “но сега те ще започнат да влияят все повече на икономиката”.

“Основните проблеми ще бъдат свързани с ограниченията върху вноса и логистиката на външната търговия, а в бъдеще и с ограниченията върху износа”, предупреди Набиулина, като каза и че руските компании ще трябва да се адаптират.

“Производители ще трябва да търсят нови партньори, логистика или да преминат към продукти с остаряло производство”, каза също тя и добави, че износителите ще трябва да търсят нови партньори и логистични споразумения и “всичко това ще отнеме време”.

Централният банкер на Русия очерта няколко мерки, които да помогнат на икономиката да се адаптира.

Банката обмисля да направи продажбата на валутни приходи от износителите по-гъвкава. Също така тества издаването на цифрови рубли, за да даде възможност на руснаците да извършват преводи между цифрови портфейли. Пилотните операции са планирани за втората половина на годината, съобщи Набиулина.

Руската централна банка повиши повече от двойно основния си лихвен процент до 20 процента, след като бяха въведените международни санкции срещу страната зарада инвазията в Украйна, но след това го намали до 17 процента, което сигнализира за предизвикателна икономическа среда и забавяне на инфлацията.

Същевременно днес курсът на рублата към 07:30 часа по Гринуич (GMT) слабо се промени при 79,65 рубли за долар и добави 0,2 процента към стойността си до 85,15 рубли за евро, допълва БТА.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук