fbpx
More

  Русия твърди, че Германия излага на риск европейската сигурност

  През февруари Шолц обеща рязко да увеличи разходите за отбрана и да инжектира 100 милиарда евро в германските въоръжени сили

  Русия обвини Германия, че нарушава баланса на европейската сигурност със своята “ремилитаризация”, след като Берлин предприе стъпки да увеличи военните си разходи в отговор на руската инвазия в Украйна, съобщи Ройтерс.

  В свои коментари, публикувани в германския печат тази седмица, канцлерът Олаф Шолц каза, че скоро Берлин ще притежава най-голямата конвенционална армия от европейските членове на НАТО.

  “Ние възприемаме изявлението на германския канцлер като поредно потвърждение, че Берлин е начертал курс на ускорена ремилитаризация на страната. Как може да свърши това? За жалост това е добре известно от историята”, каза говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова.

  През февруари Шолц обеща рязко да увеличи разходите за отбрана и да инжектира 100 милиарда евро в германските въоръжени сили, с което отбеляза значителен обрат за военните, които десетилетия наред след Студената война бяха недостатъчно финансирани, предаде БТА. Очаква се предложението за разходите да бъде гласувано от депутатите днес.