fbpx
More

  Русия твърди, че е установила пълен контрол над Мариупол

  Падането на града би означавало най-голямата победа над Украйна от началото на войната, отбелязват агенциите

  Руският министър на отбраната Сергей Шойгу съобщи, че силите на страната му са установили пълен контрол над металургичния комбинат в Мариупол, който беше последната твърдина на украинската съпротива в града, предадоха агенциите.

  Това би означавало край на близо тримесечната обсада, превърнала голяма част от Мариупол в развалини и при която има опасения, че са загинали над 20 000 души. По-голямата част от предвоенното 400 000-но население на града избяга през последните седмици.

  Вчера Шойгу докладва на президента Владимир Путин, че комбинатът “Азовстал” и целият Мариупол са “напълно освободени”.

  Руската държавна агенция РИА Новости цитира руското министерство на отбраната да съобщава, че от 16 май оръжие са сложили общо 2439 украински бойци, които са били блокирани в “Азовстал”, включително 531 през вчерашния ден, които според военното ведомство в Москва са били последната група защитници на комбината.

  “Територията на металургичния комбинат “Азовстал” е напълно освободена”, заяви руското министерство на отбраната. “Подземните съоръжения на предприятието, където се криеха украинските бойци, вече е под пълния контрол на руските въоръжени сили.”

  Министерството разпространи видеозапис, за който се твърди, че показва предаването на украинците. На него невъоръжени мъже приближават в редица руските войници пред комбината и съобщават имената си. Руснаците след това внимателно претърсват всеки от тях и вещите им и искат от защитниците да покажат татуировките си.

  Засега няма потвърждение от Украйна, че Мариупол е паднал.

  Падането на града би означавало най-голямата победа на Русия от началото на войната, отбелязват агенциите.

  Руските атаки срещу града започнаха малко след избухването на конфликта.

  Докато руските войски постепенно установяваха контрол над стратегическия град на Азовско море чрез непрестанни бомбардировки и блокада, последните защитници на Мариупол се укриха в “Азовстал”, под който има подземна мрежа от бункери и тунели. Водата, храната, лекарствата и боеприпасите им не достигаха.

  В началото на тази седмица украинският президент Володимир Зеленски направи изявление, равносилно на признаване на поражение. Той обяви, че двумесечната битка е за последната останала непревзета част от “Азовстал” е приключила, което проправи пътя за вземането на украинските войници в плен от руснаците,допълва БТА.