fbpx
28.8 C
София
петък | 27.05.2022 | 18:23:29
петък | 27.05.2022 | 18:23:29
28.8 C
София

Русия предупреди Запада да преустанови военната и политическата си активност в Арктика

Миналият месец Финландия и Швеция проведоха отдавна планирани съвместни учения с алианса

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Русия е притеснена от засилената активност на НАТО в Арктика и вижда опасност от “непреднамерени инциденти” в региона, каза Николай Корчунов, който е председател на Комитета на висшите служители на Арктическия съвет, предаде ТАСС.

Миналият месец Финландия и Швеция, които обмислят възможността да се присъединят към НАТО, проведоха отдавна планирани съвместни учения с алианса, отбелязва Ройтерс.

Според Корчунов освен рискове за сигурността, подобна активност може да нанесе и екологични щети в Арктика. 

В четвъртък заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев предупреди НАТО, че ако Швеция и Финландия се присъединят към НАТО, Русия може да разположи ядрени оръжия и хиперзвукови ракети в Калининградска област, припомня Ройтерс. 

Освен това Корчунов предупреди Запада, че опитите за създаването на алтернативен формат на Арктическия съвет ще имат негативни последици. По думите му това ще доведе “само до създаването на разделителни линии и ще усили центробежните тенденции, от което ще пострадат колективните принципи, въз основа на които се вземат решенията в Арктическия регион“. 

Корчунов обясни, че наложилото се прекъсване на работата на Арктическия съвет “се отразява негативно на работата за увеличаване на благополучието на населението в Арктика и най-вече на коренните северни народи, чиито представители имат статут на постоянни участници в тази организация”. 

На 3 март всички страни от Арктическия съвет с изключение на Русия излязоха с писмено изявление, с което се отказват от участие в заседанията, които се провеждат под председателството на Русия. Решението им беше свързано със ситуацията в Украйна.

Арктическият съвет е междуправителствена организация на арктическите страни. В нея влизат Дания (заедно с Гренландия и Фарьорските острови), Канада, Финландия, Исландия, Норвегия, Швеция, Русия и САЩ. Миналата година Русия пое ротационното председателство на организацията от Исландия. Срокът на председателството е две години, допълва БТА. 

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук