fbpx
18.2 C
София
сряда | 25.05.2022 | 01:30:27
сряда | 25.05.2022 | 01:30:27
18.2 C
София

Русия поднови доставките на газ за Полша

Това показват данни от мрежата на газопреносните оператори на Европейския съюз

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Доставките на газ за Полша от Русия са били възстановени. Това показват данни от мрежата на газопреносните оператори на Европейския съюз в сряда, цитирани от Ройтерс.

Газовите доставки за Полша по т. нар. Ямалски договор леко са се възстановили, след като по-рано спаднаха до нула, допълва агенцията.

Физическите газови потоци по газопровода “Ямал-Европа” са били на ниво 3 449 688 киловатчаса към 06:22 часа централноевропейско време (07:22 часа българско време). 

Министърът на енергетиката на Австрия посочи, че газовите доставки от Русия продължават без ограничения и няма индикации за предстоящи ограничения, информира радио О Ер Еф. 

Във вторник от „Газпром” съобщиха в изявление, че Русия спира доставките на газ за Полша. Там пишеше, че газът ще спре в сряда сутринта, но полски медии съобщаваха, че то вече е преустановено. Полша нарече спирането „нарушение на договора” и каза, че ще търси правата си, информира Нова телевизия.

По-рано чешкият премиер Петер Фиала определи спирането на газовите доставки за Полша от страна на Русия като нарушение на договорите, сключени от Москва. В туитър той написа, че прекратяването на експорта на синьо гориво за полската стана е нагнетяване на ситуацията и представлява още едно доказателство, че Европа трябва постепенно да се отърве от зависимостта си от руските изкопаеми горива.

В същото време ръководителят на офиса на украинския президент Андрей Ермак заяви, че Русия започва газов шантаж заради отказа на държавите да заплащат газа в рубли. В изявление в телеграм той каза, че случилото се още веднъж доказва, че енергоресурсите са оръжие за Москва. Затова той е на мнение, че Европа трябва да бъде единна и да въведе енергийно ембарго на руската страна.

Очаквайте подробности!

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук