fbpx
More

  Русия ожесточава атаките си в Украйна

  Днес е и международния ден на бежанците. По този повод ООН преидупреди, че до края на годината  Украйна може да бъде напусната от 8 и половина милиона бежанци

  Ситуацията северно от Харков, втория по големина град в Украйна, е доста трудна. Руските сили се опитват да се приближат към града, за да могат отново да го подложат на обстрел.

  Украинският президент Володимир Зеленски изрази очакване Русия да засили атаките си тази седмица на фона на срещата на върха на Европейския съюз където ще обсъдят кандидатурата на Украйна.

  “Мисля, че за всички е очевидно, че от 1991 година са малко съдбоносните решения за Украйна, като това, което очакваме. И съм уверен, че само положителното решение е в интерес на цяла Европа. Очевидно трябва да очакваме по-голяма враждебна активност от Русия – целенасочено и демонстративно. Точно тази седмица. Не само срещу Украйна, но и срещу други европейски държави. Ние се подготвяме. Готови сме!”

  Продължават също ожесточените боеве и в Донбас, където по думите му руската армия използва най-голям брой артилерия.

  По-рано украинските въоръжени сили съобщиха, че са отблъснали атаки на руските войски, които са се опитали да завземат южните подстъпи на градовете Лисичанск и Северодонецк. В самия Лисичанск има много разрушения, а по-голямата част от Северодонецк е в руски ръце.

  Днес е и международния ден на бежанците. По този повод ООН преидупреди, че до края на годината  Украйна може да бъде напусната от 8 и половина милиона бежанци. Докатои хората по света, които са  подложени на принудително изселване са достигнали 100 милиона човека.