fbpx
More

  Русия отрече да има нещо общо със струпването на бежанци по полско-беларуската граница

  Президентът Владимир Путин обяви, че ученията на НАТО са предизвикателство за Москва

  Руският президент Владимир Путин обяви, че Кремъл няма нищо общо с бежанската криза по границите на Беларус с Полша и Литва. Той даде интервю пред програмата “Москва”, в което отрече страната му да се опитва да дестабилизира региона чрез използването на мигранти.

  “Искам целият свят да разбере това. Ние нямаме нищо общо. От това, което разбрах, Меркел и Лукашенко са готови да разговарят. Надявам се това да стане в близко бъдеще”, обяви Путин.

  Той допълни, че основната цел на мигрантите е да достигнат Германия, а като виновници за настоящата криза обвини западните държави, които са започнали поредица от конфликти, довели до срив на стабилността в региона на Близкия Изток.

  Путин коментира и ученията, които Алианса провежда в акваторията на Черно море.

  “САЩ и техните съюзници от НАТО водят непредвидени учения в Черно море. Това става не само с мощна военноморска група, но и с авиация, в това число стратегическа авиация. Това е сериозно предизвикателство за нас”, каза Путин.

  По негови думи руското военно министерство е възнамерявало да проведе подобни учения в Черно море, но поради струпването на сили на Алианса, намеренията са били отклонени, за да не се стигне до допълнително напрежение.

  Черно море се превърна в географска точка на напрежение между Русия и НАТО след анексирането на Крим през 2014г. Няколко членки на Алианса имат излаз на черноморския басейн – Турция, Румъния и България.

  Изявлението на руския държавен глава идва в момент на концентриране на руски военни сили по границата с Украйна – действие, което обезпокои Вашингтон и той открито изрази притеснения за това.