5.12.2022 | понеделник | 18:58

Русия отрече да има нещо общо със струпването на бежанци по полско-беларуската граница

Публикувано:

Сподели поста:

Руският президент Владимир Путин обяви, че Кремъл няма нищо общо с бежанската криза по границите на Беларус с Полша и Литва. Той даде интервю пред програмата „Москва“, в което отрече страната му да се опитва да дестабилизира региона чрез използването на мигранти.

„Искам целият свят да разбере това. Ние нямаме нищо общо. От това, което разбрах, Меркел и Лукашенко са готови да разговарят. Надявам се това да стане в близко бъдеще“, обяви Путин.

Той допълни, че основната цел на мигрантите е да достигнат Германия, а като виновници за настоящата криза обвини западните държави, които са започнали поредица от конфликти, довели до срив на стабилността в региона на Близкия Изток.

Путин коментира и ученията, които Алианса провежда в акваторията на Черно море.

„САЩ и техните съюзници от НАТО водят непредвидени учения в Черно море. Това става не само с мощна военноморска група, но и с авиация, в това число стратегическа авиация. Това е сериозно предизвикателство за нас“, каза Путин.

По негови думи руското военно министерство е възнамерявало да проведе подобни учения в Черно море, но поради струпването на сили на Алианса, намеренията са били отклонени, за да не се стигне до допълнително напрежение.

Черно море се превърна в географска точка на напрежение между Русия и НАТО след анексирането на Крим през 2014г. Няколко членки на Алианса имат излаз на черноморския басейн – Турция, Румъния и България.

Изявлението на руския държавен глава идва в момент на концентриране на руски военни сили по границата с Украйна – действие, което обезпокои Вашингтон и той открито изрази притеснения за това.

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
София
облачно
5 ° C
5.2 °
4.8 °
89 %
3.1kmh
100 %
пн
6 °
вт
9 °
ср
10 °
чт
11 °
пт
9 °

Прочети още

Вицепремиерът Христо Алексиев: Убедихме ЕС да включи Коридор № 8 в приоритетната трансевропейска транспортна мрежа

Съветът на министрите по транспорт на Европейския съюз включи трасето София-Скопие-Дуръс-Бари в обхвата на новия Европейски транспортен коридор...

Румен Петков: Воят да бъде спрян „Лукойл“ е трудно обясним от гледна точка на нормалния разсъдък

Воят да бъде спрян „Лукойл“ е трудно обясним от гледна точка на нормалния разсъдък и от гледна точка...

Илияна Йотова: „Вирусът на омразата е готов да мутира при всяка социална и обществена криза“

Главният прокурор на Република България Иван Гешев откри днес, 05.12.2022 г., в София Международна конференция „STOP HATE SPEECH“....

Проф. Гечев за „Лукойл”: Ако следваме дерогациите на ЕС, няма да имаме проблем с цената на горивата

Проф. Гечев за „Лукойл”: Ако следваме дерогациите на ЕС, няма да имаме проблем с цената на горивата