fbpx
23 C
София
20 август 2022 | събота | 02:23

Русия очаква струпване на сили на НАТО до границите й

"Западът ще увеличи активността на силите за бързо реагиране", прогнозира руският външен министър Сергей Лавров

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

През следващите месеци НАТО може да започне струпване на сили близо до руските граници под предлог за предполагаема заплаха от руско нахлуване в Украйна. Това заяви днес руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

“Имаме основание да смятаме, че тези гръмки изявления, които сега се чуват от Запада, че ако Русия не се подчини на исканията на Запада как да процедира с войските си на нейна територия, което е абсурдно само по себе си, то в следващия два-три месеца Западът ще увеличи активността на силите за бързо реагиране, силите за специални операции на НАТО около нашите граници”, каза той.

Лавров отбеляза, че териториите на страните, които са се присъединили към НАТО, се развиват активно от Алианса във военно отношение.

“Ако нашето предложение е насочено към намаляване на военната конфронтация и деескалиране на общата ситуация в Европа, то на Запад се случва точно обратното – НАТО увеличава своите сухопътни сили, авиация в териториите, които са в непосредствена близост до Украйна, мащабът и броят на ученията в Черно море се увеличиха многократно в последно време”, посочи той.

Лавров обясни, че Русия е направила предложенията си за гаранции за сигурност точно сега, тъй като “ситуацията с реалната конфигурация на оръжията, военното оборудване и въоръжените сили в Европа се е променила”.

Руският външен министър посочи още, че Кремъл очаква писмен отговор от САЩ относно исканията на Москва за гарантиране на нейната сигурност.

- РЕКЛАМА -spot_img
Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img