30.11.2022 | сряда | 03:31

Русия обвини Щатите, че са репетирали ядрен удар срещу нея

Публикувано:

Сподели поста:

Руското военно министерство обяви, че американски бомбардировачи са се приближили на 20 километра от границите на страната, тренирайки нанасяне на ядрен удар по територията й. Според Москва, маневрите са били по сценарий за атака от изток и запад.

В изявлението се посочва, че симулацията е извършена от 10 американски стратегически бомбардировачи в рамките на военното учение “ Global thunder“. Руският военен министър Сергей Шойгу обясни, че те са били засечени и проследени, като паралелно са предприети мерки за безопасност, които така и не бяха обявени.

Според Шойгу, през последния месец Америка е извършила 30 полета в близост до източната граница на страната. В конферентен разговор с китайския си колега Вей Фънхъ, той заяви, че подобни въздушни маневри са заплаха и за Пекин.

„На този фон руско-китайската координация се превръща в стабилизиращ фактор в световен план“, каза Шойгу.

От конферентния разговор стана ясно, че Пекин и Москва ще засилят сътрудничеството си по отношение на стратегическите учения и съвместните патрули в района.

Ситуацията идва на фона на силно напрежение между Москва и Вашингтон.

През последните седмици, Русия изрази безпокойство от засиленото военно присъствие на Щатите в черноморския регион, а външният й министър Сергей Лавров заяви, че САЩ искат да увеличат военноморските си бази на територията на натовските държави България и Румъния.

Президентът Владимир Путин също изрази загриженост, твърдейки, че подобни действия дестабилизират региона.

В същото време Вашингтон дава ясни индикации в намерението си да оказва помощ на Украйна и демонстрира безпокойство от евентуална интервенция на Москва срещу Киев.

Кремъл отрича подобни намерения и обвинява Украйна, САЩ и НАТО в безотговорно поведение.

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
София
облачно
3.4 ° C
4.5 °
2.8 °
90 %
2.6kmh
100 %
ср
3 °
чт
3 °
пт
5 °
сб
8 °
нд
5 °

Прочети още

СРП се самосезира по повод информация за проявеното насилие спрямо Диана Димитрова

СРП се самосезира по повод информация за проявеното насилие спрямо Диана Димитрова

Родната актриса Диана Димитрова е била бита и заплашвана

Родната актриса Диана Димитрова е била бита и заплашвана

Нитова към Донев: Имате ли информация за областния управител на Хасково и връзката му с голям контрабанден внос от Турция

По-късно през деня областният управител е подал оставка „През последните дни българското общество бе занимавано с медийна информация за...

На кръгла маса леви политически формации поставиха начало на съвместна работа

В рамките на кръгла маса под наслов "Лява България - идеи, политики, единение" представители на леви формации в...