2.12.2022 | петък | 01:21

Русе търси помощ от държавата за ремонта на операта в града

Публикувано:

Сподели поста:

Общественият съвет за култура в Русе изпрати официално писмо до държавните институции с призив да подпомогнат финансово ремонта на Държавната опера в града.

Част от покрива на емблематичната за крайдунавския град сграда се подпали и изгоря при ремонтни дейности в началото на юли миналата година. Оттогава тя се използва само за репетиции. За представленията си оперните артисти използват Доходното здание, а някои от спектаклите през лятото бяха и под открито небе, припомня БНТ.

„За да бъде възстановена сградата на Русенската държавна опера, тя се нуждае от обстойно обследване, изготвяне на идеен и технически проект за цялостен ремонт“, пише в официалното изявление на членовете на Обществения съвет.

Проектът предвижда укрепване на основите, изграждане на нов покрив в оригиналния му вид, цялостна реконструкция на сградата, в това число фоайета, гримьорни, складове, санитарни помещения, административна част, сцена и сценични пространства, включително сценична механизация, озвучаване и художествено осветление.

„Русенските творци заслужават да имат своя възстановен храм на музиката, в който да творят и посрещат почитаемата публика, като тази сграда е емблема на града и символ на музикалната ни култура, дух и традиции“, пише още в писмото, адресирано до президента, председателя на Народното събрание, министъра на културата и председателя на комисията по култура и медии в Народното събрание.

Към настоящия момент е изготвен проект за изграждане на нов покрив над сценичния тракт и се очаква финансиране от МК за реализацията му. Средствата за проекта са договорени след среща на заместник-кмета Енчо Енчев с министъра на културата и екипа му.

Предвижда се и залагане на финансови средства в бюджета за 2022 г. за реализация на цялостния ремонт.

Георги Донков
Георги Донковhttp://www.newsone.bg
От близо 30 години Георги Донков работи като журналист. Практикувал е професията в почти всички видове медии, в различни точки на света. Макар че най-дълго е работил в телевизията, голямата му любов си остава радиото, а последната му страст са онлайн медиите.
София
облачно
1.7 ° C
3.4 °
1.5 °
87 %
1.5kmh
100 %
пт
7 °
сб
7 °
нд
7 °
пн
7 °
вт
6 °

Прочети още

Весела Лечева: „Обнадеждена съм, че до края на годината „Арена София“ ще има нов генерален спонсор“

Весела Лечева: „Обнадеждена съм, че до края на годината „Арена София“ ще има нов генерален спонсор“

Никола Стоянов ще открие нова инвестиция за 16 млн. лева в Индустриална зона – Божурище

Никола Стоянов ще открие нова инвестиция за 16 млн. лева в Индустриална зона - Божурище

Румен Радев проведе телефонен разговор с председателя на Еврогрупата Паскал Донаху

Румен Радев проведе телефонен разговор с председателя на Еврогрупата Паскал Донаху