27.01.2023 | петък | 13:12

Румен Спецов: НАП не може да следи в реално време тегленето на пари от банки

Публикувано:

Сподели поста:

Шефът на Националната агенция по приходите Румен Спецов заяви, че не могат да следят в реално време какво се случва в междубанковото трансфериране, както и че нямат възможност да знаят кога се теглят пари на каса от банка. Той посочи това като коментар по скандала за АМ „Хемус“ и източените милиони в чували.

“Там вече банковите институции имат техните задължения да уведомят ДАНС, но не и НАП. НАП научава в хода на проверки, тогава можем да изискваме банкови трансфери, но това е впоследствие”, обясни той.

МВР: 60 млн. лв. за строежа на АМ „Хемус“ са изнесени в сакове и чували | NewsONE

Спецов коментира задържания за т.нар. източване на милиони в чували мъж, който е бил служител на приходната агенция.

“Познавам го като човек, но не сме работили заедно като колеги. Но знам кой е”, уточни шефът на НАП.

Той е изчислил, че по начина, по който са правени поръчките и плащанията по схемата “Автомагистрали”, държавният бюджет е ощетен с 20 милиона лева.

ГДБОП: Не сме виждали “чували с пари” от “Хемус” | NewsONE

Румен Спецов каза пред Nova, че при проверките на получателите на голям обществен ресурс – изпълнителите на обществени поръчки – са открити “много неща”.

“Вследствие на всички тези проверки, които започнахме, се декларираха може би 85 милиона допълнителни, което показва размера”, добави още Спецов.

Директорът на приходната агенция  коментира и това, че 11 600 фирми са получили предупредителни писма от тях заради нелогично големи материални запаси.

“Тези 11 600 фирми са натрупали материални запаси на стойност 9 милиарда лева. Това означава, че тук – на нашата територия, има налични запаси за 9 милиарда. Запасите може да са под формата на дрехи, обувки, храни, които са налични в складовете”, поясни той.

От думите му стана ясно още, че не се страхува за живота си, въпреки че преди време е получавал заплахи. 

“Слава Богу, тази опасност е елиминирана. Нашите служби си свършиха перфектно работата и към сегашния момент няма индикация за нова заплаха”, каза той.

Новините от България

Следете новините от всяка община в България в национална информационна медия "България1".

meteoONE

София
облачно
0.3 ° C
0.7 °
-0.2 °
88 %
2.6kmh
100 %
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
1 °
вт
2 °
Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
София
облачно
0.3 ° C
0.7 °
-0.2 °
88 %
2.6kmh
100 %
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
1 °
вт
2 °

Прочети още

Приложение BNT NEWS на БНТ е с нова, усъвършенствана версия

През 2023 г. Българската национална телевизия продължава успешната реализация на своята стратегия за развитие, в която дигитализацията е...

Разследване за незаконна банкова дейност

Под ръководството на Окръжна прокуратура – Видин се води разследване за извършени престъпления по чл. 321, ал.3, вр....

Повече чужденци посещават България

Пътуванията на български граждани в чужбина през декември 2022 г. са 604.7 хил., или с 9.7% над регистрираните...

ВМРО: Столичният общински съвет трябва да провери спешно гробищните паркове в София

Хаосът и разрухата там са обида към столичани Общинските съветници на ВМРО в Столичния общински съвет отново подготвят предложение...