fbpx
More

  Румен Радев: За затварянето на въглищните централи е необходимо дългосрочно решение

  Затварянето на българските въглищни електроцентрали изисква решение с дългосрочна визия, взето с консенсус от всички партии. Въпреки че е редно такова решение да бъде взето от редовно правителство с траен ангажимент, предвид обстоятелствата се търси решение в рамките на служебното правителство. Това заяви държавният глава Румен Радев пред журналисти в Кърджали. 

  В отговор на журналистически въпрос президентът коментира поставените условия от ЕК за внасяне на българския План за възстановяване и устойчивост. “Затварянето на въглищната енергетика е стратегическо решение.  То е изключително обвързващо с решаването на огромен социален проблем в България ”, заяви Румен Радев и подчерта, че в момента въглищните електроцентрали гарантират нашата автономност и независимост от колебанията на цените в международен план. 

  Евентуалната дата за спиране на електроцентралите трябва да бъде отложена максимално във времето, за да се осигури ниска цена на електроенергията и оползотворяване на ресурсите ни, заяви още държавният глава:  “2036 година са заявили като срок в своята стратегия за преход предишните управляващи и са го внесли в  Европейския съюз. Моето лично мнение е, че ние трябва да се борим този срок да бъде удължен. В същото време следва  ефективно да се организира това производство, така че да можем да намалим парниковите емисии, чиято цена расте непрекъснато”. 

  Държавният глава коментира, че служебното правителство прави всичко възможно в рамките на своите правомощия Планът за възстановяване и устойчивост да бъде успешно завършен. 

  След като посети индустриални и текстилни предприятия, държавният глава даде висока оценка на перспективите за икономическо развитие на региона. По думите на президента, Кърджали дава пример с редица многообещаващи компании, демонстриращи визионерство и ефективен мениджмънт.

  Президентът подчерта също така, че служебното правителство ще продължи да реализира мерки в помощ на бизнеса за преодоляване на кризата.