fbpx
17.8 C
София
петък | 27.05.2022 | 02:38:13
петък | 27.05.2022 | 02:38:13
17.8 C
София

Румен Радев: Важно е по отношение на Република Северна Македония България да се придържа към националната рамкова позиция

Това каза държавният глава пред български журналисти при посещението си в Португалия

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Изключително важно е България да се придържа в своята външна политика по отношение на Република Северна Македония към националната рамкова позиция, към декларацията на парламента, към постигнатия консенсус на Консултативния съвет за национална сигурност. Това каза държавният глава Румен Радев пред български журналисти при посещението си в Португалия. 

Надявам се, че ние ще запазим точно тази политика, защото тя е единствената гаранция да имаме устойчивост и необратимост на процеса на интеграция на Република Северна Македония, допълни президентът, цитиран от БТА. 

Темата за европейската интеграция на Западните Балкани беше акцент и от вчерашната среща на държавния глава с португалския му колега Марселу Ребелу де Соуза, провела се в Порто. След нея Радев посочи, че България вече е изразила безусловна подкрепа за Албания за начало на преговорите, но на Република Северна Македония ще й бъде необходимо повече време, за да изпълни необходимите изисквания.

Държавният глава коментира и случая с блокирания кораб с български моряци на пристанището в Мариупол, Украйна. Не трябва да имате никакви съмнения, че правителството и отговорните институции правят всичко възможно да гарантират здравето, безопасността и извеждането на нашите моряци, каза Румен Радев по отношение на извеждането на българските моряци от кораба „Царевна“. Към момента по-добре да ограничим разговорите по тази тема, ако искаме тази операция да премине безопасно, допълни държавният глава. 

На въпрос от журналисти за доклада на Държавния департамент на САЩ за 2021 г., отчитащ проблеми на страната ни с корупцията и нарушаването на човешките права, президентът посочи, че борбата срещу тях изисква непрекъснати усилия. На всички ни е ясно, че ще отнеме много време и усилия, докато се справим с отхвърления от българските избиратели порочен управленски модел, смята Румен Радев. 

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук