7.12.2022 | сряда | 16:29

Румен Радев: Въвеждането в експлоатация на интерконектора Гърция-България демонстрира нарастващия потенциал на Югоизточна Европа

Публикувано:

Сподели поста:

Междусистемната газова връзка Гърция-България е много повече от инфраструктурен проект – реализацията й е символ на нарастващия потенциал на нашия регион, на успешното сътрудничество и свързаност, допринасящи за устойчиво развитие чрез прилагане на съвместната стратегия на Европейския съюз за по-достъпна и сигурна енергия.

Това заяви президентът Румен Радев на церемонията по официалното въвеждане в експлоатация на междусистемната газова връзка Гърция-България – IGB.

Българският държавен глава е домакин на събитието, което събра в София председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, президентът на Република Азербайджан Илхам Алиев, президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски, президентът на Република Сърбия Александър Вучич, министър-председателят на Република Гърция Кириакос Мицотакис, министър-председателят на Румъния Николае Чука. В церемонията участваха министър-председателят Гълъб Донев и изпълнителните директори на „Ай Си Джи Би“ АД Теодора Георгиева и Георгиос Сатлас.

В зала 3 на НДК участниците и гостите на събитието видяха видео кадри от диспечерския център на IGB, където днес, в 07.00 часа, беше поставено началото на новата газова година и първия ден на търговска експлоатация на интерконектора.

В изказването си президентът Радев посочи, че дългоочакваният интерконектор не само е доказателство за повишения технологичен капацитет на България и Гърция, но проектът решително променя и европейската енергийна карта. Връзката дава реален приток на газ по Южния газов коридор. „Това създава нови предпоставки за сътрудничество не само за България, но и за Румъния, Сърбия, Република Северна Македония и други страни от Централна и Източна Европа“, заяви Румен Радев и допълни, че с очакваното стартиране на терминала за втечнен газ в Александруполис регионът ще получи и дългоочаквани възможности за истинска диверсификация.

Президентът припомни и предложението на газопреносните оператори на България, Румъния, Унгария и Словакия заедно да транспортират допълнителни количества природен газ годишно от Азербайджан за ЕС, използвайки газопреносните системи на европейските страни. Това ще бъде алтернатива на скъпото и отнемащо време изграждане на нова инфраструктура, заяви президентът.

„Успехът на IGB ни дава надежда да погледнем далеч отвъд газопроводите и електрическите мрежи, които са изключително необходими, но не са достатъчни“, посочи президентът, като изтъкна, че днес ключът към успеха се състои в съвместните проекти, свързаността и интеграцията във всичките им измерения. Президентът апелира за съвместна визия за развитие на региона чрез общи доставки на енергийни ресурси, разработване на нови технологии и изграждане на енергийни съоръжения, интеграция на способностите за съхранение на енергия, както и за производство на зелен водород. Като положителен пример за съвместен регионален подход Румен Радев посочи терминала край Александруполис и новата газова централа там.

Румен Радев изтъкна, че заради нарушените вериги на доставки и нестабилните цени, причинени от енергийните кризи и руската война в Украйна, са се променили представите за солидарност.

„Геополитическата среда се променя с бързи темпове и трябва да погледнем на нашия регион от много по-широка перспектива“, заяви Румен Радев.

Той подчерта, че заради войната в Украйна единственият надежден сухопътен път от Азия и Африка към Европа е от Турция през България и Гърция до Сърбия и Румъния, което налага да се развие свързаността в региона чрез модернизиране на контролно-пропускателни пунктове, разширяване на транспортната, железопътна, дигитална инфраструктура. Президентът открои важността на реализацията на Коридор № 8, на мултимодалния коридор “Sea2sea”, както и на необходимостта от изграждане на нови мостове над Дунав.

По думите на Румен Радев липсата на достатъчна свързаност ограничава развитието на региона и подкопава европейската сигурност и стабилност, особено по време на кризи. Президентът заяви, че недопускането на България и Румъния в Шенгенската зона не допринася за стабилността и просперитета на Европа.

„11 години след като покрихме всички технически критерии, ние заслужаваме членство възможно най-скоро“, посочи Румен Радев.

newsONE Newsroom
newsONE Newsroomhttp://www.newsone.bg
Информационна агенция newsONE.bg е безпристрастна и следва световните практики за обективна журналистика, без да се влияе от политически и икономически интереси. Основната мисия на агенцията е да стане основен и предпочитан източник на навременна, проверена, полезна и детайлна информация за новините от цялата страна. Основана през 2021-а година, newsONE бързо се наложи като един от предпочитаните източници на точна, навременна и безпристрастна информация. newsONE e единствената информационна агенция в България, която има и собствен денонощен новинарски канал, който се излъчва по кабел и сателит на територията на България и Европа. newsONE e първата информационна агенция в страната, която изгражда регионални центрове в 10 града.
София
разкъсана облачност
9.2 ° C
9.6 °
8.8 °
73 %
0.5kmh
40 %
ср
9 °
чт
10 °
пт
11 °
сб
14 °
нд
11 °

Прочети още

Българска кампания задава неудобни въпроси към FIFA за Световното в Катар

Фондация GLAS и креативна агенция proof. насочват вниманието към ЛГБТ+ хората и работата на мигрантите в Катар, като...

Вицепрезидентът беше гост на Тържественото събрание на Великотърновския университет по случай Студентския празник

„Често чувате, че на вас, младите хора, разчитаме да градите бъдещето на България. Безспорно е така, но преди...

Иван Гешев: Разпоредих активизиране на работата по делата за разпространение на наркотици, за да защитим гражданите и нашите деца

Под надзора на прокуратурата се провежда Специализирана полицейска операция в цялата страна за противодействие на разпространението на наркотични...

Явор Божанков: Служебният министър на отбраната крие определени договори за това как са харчени парите на хората

Служебното правителство обезсмисля процедурата по парламентарен контрол „Провеждането на парламентарен контрол несъмнено е една от най-важните процедури. Както и...