27.01.2023 | петък | 13:43

Румен Радев: Устойчивото демографско развитие е основна движеща сила на прогреса

Публикувано:

Сподели поста:

Устойчивото демографско развитие е основна движеща сила на социалния, икономическия и политическия прогрес. Това каза президентът Румен Радев при откриването на международната конференция “Да изградим демографското бъдеще на Европа: Пътища за обществата за просперитет в свят на бърза демографска промяна”.

Форумът, който е под егидата на ООН, събира представители на страни от Европа и Централна Азия на министерско ниво. Българският държавен глава Румен Радев е патрон на събитието. 

Президентът акцентира върху безпрецедентната глобална демографска динамика и подчерта, че много страни в Европа и Централна Азия, включително България, са изправени пред предизвикателството на застаряването на обществото.

“Този факт оказва силно въздействие върху основните системи на обществото – икономика, образование, здравеопазване и социална защита”, посочи Румен Радев.

Той подчерта необходимостта от ясна, всеобхватна и дългосрочна визия, която да гарантира справедливи и устойчиви решения.

“Същността на тази визия включва силна и функционираща икономика, заетост, качествено образование, качествено и достъпно здравеопазване със специален акцент върху децата, възрастните хора и хората с увреждания”, добави Радев.

Снимка: Пресслужба на държавния глава

Президентът посочи още, че пандемията оказва негативно влияние върху здравеопазването и социалното осигуряване, както и върху икономическата ни и социална устойчивост.

“Решаването на тази криза ще бъде от съществено значение за успешното възстановяване и съживяване на нашето ежедневие, социални контакти, икономики, както и за изграждането на едно по-справедливо общество”, посочи Радев.

Държавният глава призова в центъра на всички политики да бъдат поставени именно хората.

С конференцията в София се поставя началото на Десетилетие на демографската устойчивост (2022-2032 г.) и на Алианс София.

В откриването на форума, който се провежда днес и утре в хибриден формат, участва заместник – генералният секретар на ООН и изпълнителен директор на Фонда на ООН за населението Наталия Канем, която е на посещение у нас.

Новините от България

Следете новините от всяка община в България в национална информационна медия "България1".

meteoONE

София
облачно
0.3 ° C
0.7 °
-0.2 °
88 %
2.6kmh
100 %
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
1 °
вт
2 °
Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
София
облачно
0.3 ° C
0.7 °
-0.2 °
88 %
2.6kmh
100 %
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
1 °
вт
2 °

Прочети още

„Петя на моята Петя“ в HBO Max

Филмът става част от селекцията на стрийминг платформата с български филми у нас и ще е наличен и...

Приложение BNT NEWS на БНТ е с нова, усъвършенствана версия

През 2023 г. Българската национална телевизия продължава успешната реализация на своята стратегия за развитие, в която дигитализацията е...

Разследване за незаконна банкова дейност

Под ръководството на Окръжна прокуратура – Видин се води разследване за извършени престъпления по чл. 321, ал.3, вр....

Повече чужденци посещават България

Пътуванията на български граждани в чужбина през декември 2022 г. са 604.7 хил., или с 9.7% над регистрираните...