fbpx
25.8 C
София
събота | 28.05.2022 | 14:23:30
събота | 28.05.2022 | 14:23:30
25.8 C
София

Румен Радев: Трябва да се мисли първо за българите и то за тези, които са в най-затруднено положение

Решаването на проблема с газовите доставки "е в полето на изпълнителната власт", подчерта президентът

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

“Трябва да се мисли първо за българите и то за българите, които са в най-затруднено положение от всички тези кризи“, каза днес президентът Румен Радев. Той говори пред български журналисти в Мадрид, където е на посещение.

Решаването на проблема с газовите доставки “е в полето на изпълнителната власт”, подчерта президентът. Той коментира, че това трябва да стане така, че цената за българските потребители и индустрия е да е възможно най-ниска.

Първо, получаването на газ за нас “физически е голямо предизвикателство”, каза Румен Радев, отбелязвайки липсата на интерконекторни връзки. На второ място, той призова за нормативно уреждане на въпроса със съответните договори и резервиран капацитет. И трето, най-важно, за нас е каква ще е цената. Правителството трябва да вземе предвид всички тези фактори, цената на първо място, и тогава да намери решение, призова президентът. “Но е цинично в енергийно най-бедната държава в Европейския съюз, с най-бедното население, да кажеш ще намерим друг начин и, разбира се, ще плащаме по-скъпо”, подчерта Румен Радев. “Някои хора могат да плащат по-скъпо, но други хора вече са на ръба и не могат да плащат по-скъпо, и тези, които могат да си позволят да плащат по-скъпо и трябва да взимат решенията, трябва да помислят за тези, които не могат да си позволят за плащат по-скъпо”, изтъкна той.

Попитан дали правителството се справя със сегашните кризи, президентът отговори лаконично: “Това ще го покажат хората. Хората, които все повече ги виждам на улицата.” Той отказа да коментира дали ще снеме доверието си от правителството, но отбеляза, че е бил “достатъчно категоричен” вчера, когато разкритикува кабинета и предоставянето на военна помощ на Украйна.

Румен Радев заяви, че чака дебатите в Народното събрание, в чиито компетенции е евентуалното взимане на решение за изпращане на военнотехническа помощ на Украйна. “Чакам да чуя всяка една партия с какви мотиви ще се включи в тези дебати”, каза той.

“Нека да видим”, отговори лаконично президентът, попитан за осигуреното мнозинство в парламента за такова решение, след като от партия “Продължаваме промяната” обявиха, че ще гласуват категорично “за” още следващата седмица.

Румен Радев призова да се взимат предвид определени фактори, когато се прави паралел между променената позиция на Испания, която изпрати наскоро 200 тона военна помощ за Украйна, и тази на България. В Украйна няма испанска общност, но има от 300 до 400 хиляди българи “и те са точно в зоната на конфликта”, отбеляза държавният глава. Президентът подчерта, че “това се разбира от редица европейски лидери”, включително от премиера на Испания Педро Санчес, с когото той се срещна тази сутрин, но “не се разбира от някои хора в България”.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук