27.01.2023 | петък | 14:14

Румен Радев свиква КСНС заради Република Северна Македония

Публикувано:

Сподели поста:

Президентът Румен Радев ще свика Консултативен съвет по национална сигурност по въпросите със Северна Македония. Това обяви той пред журналисти в Брюксел, където е за срещата на върха на Европейския съвет. 

“Нашите партньори вече разбират къде е същината на проблема – спазването на правата на македонските българи. Този въпрос вече не се повдига в Европейския съвет. Това е заслуга на българската дипломация”, заяви Румен Радев.

Той обясни, че е провел срещи по въпроса с президентите на Германия, Австрия, Португалия, Италия, Гърция, Словения и Румъния.

“Навсякъде обясняваме и отстояваме нашата позиция. Важно е да има консенсус и вътре в България. Обменям мнения с министър-председателя. Двамата споделяме мнението, че в интересите и на България, и на Европа е Западните Балкани част по-скоро да се интегрират в ЕС”, заяви Радев пред БНТ.

Според Радев правителството прави пълен анализ защо се е стигнало до пълна невъзможност България да каже “да” на Северна Македония.

“Важно е и ще го направя – Консултативен съвет по национална сигурност, на който да обсъдим отношението на България към Северна Македония”, каза още Радев.

Той предложи на българския парламент да инициира диалог с парламента на РСМ, за да търсим най-добрите решения и да отворим вратата колкото се може по-бързо.

“Но единствено при гаранции за защита на нашия национален интерес”, подчерта държавният глава.

Относно цените на природния газ, Радев каза, че Азербайджан има пълна готовност да доставя на България допълнителни количества и то на най-добрите цени. 

“За нас е важно да имаме физически носител. Това е тази газова връзка между България и Гърция, която я чакаме 10 години. Говорихме с премиера Мицотакис, в понеделник ще е в България да продължим разговорите за нея”, заяви президентът.

Идеята ядрената енергия да се признава за зелена набира все повече сила, смята той. 

“Надявам се, че ще стигнем до положителна развръзка”, каза президентът. 

По време на разговорите в Брюксел, според Радев, ставало ясно, че европейските лидери все повече разбират какво означава битовите потребители да са на свободния пазар.

“Цените днес са ужасни. 300 евро на мегават час, а в България е една от най-ниските. Обмисля се как да бъдат защитени битовите потребители от колебанията на цените”, обясни президентът.

Относно наложения у нас мораториум върху цените на тока, парното и водата, президентът заяви, че трябва много добро експертно обмисляне.

“Трябва да бъде изцяло в рамките на закона. Трябва да се направи дълбок анализ. Хората трябва да са защитени, но трябва да помислим и за последствията върху пазара”, заяви Радев.  

Новините от България

Следете новините от всяка община в България в национална информационна медия "България1".

meteoONE

София
облачно
0.3 ° C
0.7 °
-0.2 °
88 %
2.6kmh
100 %
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
1 °
вт
2 °
Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
София
облачно
0.3 ° C
0.7 °
-0.2 °
88 %
2.6kmh
100 %
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
1 °
вт
2 °

Прочети още

Борис Гребеншчиков в специално интервю на Бойко Василев в “Панорама” по БНТ

Тази вечер от 21:00 ч. по БНТ 1 в предаването "Панорама" гледайте специалното интервю на Бойко Василев с Борис Гребеншчиков...

„Петя на моята Петя“ в HBO Max

Филмът става част от селекцията на стрийминг платформата с български филми у нас и ще е наличен и...

Приложение BNT NEWS на БНТ е с нова, усъвършенствана версия

През 2023 г. Българската национална телевизия продължава успешната реализация на своята стратегия за развитие, в която дигитализацията е...

Разследване за незаконна банкова дейност

Под ръководството на Окръжна прокуратура – Видин се води разследване за извършени престъпления по чл. 321, ал.3, вр....