fbpx
5.7 C
София
петък | 20.05.2022 | 07:05:15
петък | 20.05.2022 | 07:05:15
5.7 C
София

Румен Радев: Стокообменът между България и Чехия възлиза на 1,727 млрд. евро и се е утроил за последните 10 години

Сънародниците ни в Чехия са посланици, които пазят и предават на децата си културата и традициите на родината ни, каза президентът

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Българските граждани, които живеят и работят в Чехия, са нашите посланици, които допринасят родната култура и постижения да намират място в братската и приятелска чешка страна. Това заяви държавният глава Румен Радев при срещата си в Прага с представителите на българската общност, която се проведе във втория ден от официалното му посещение в Чехия по покана на президента Милош Земан.

По официални данни българските граждани, трайно пребиваващи на чешка територия, са около 17 хиляди души. При срещата си в българското посолство в Прага Румен Радев заяви, че чрез създаването на 17 дружества, на неделни училища, както и благодарение на Българското училище “Петър Берон” в Прага, което е с 74-годишна история, сънародниците ни предават на нашите деца българския възрожденски дух, пазят културата, традициите и езика ни.

Връзките между българския и чешкия народ датират много отдавна – още от IX век  с мисията на Светите братя Кирил и Методий, а после през XIX век, когато много чешки учени, учители, индустриалци, архитекти, хора на изкуството пристигнаха в новоосвободена България, за да ни помогнат да градим модерни институции и да развиваме промишленост, инфраструктура, културен живот, заяви президентът. На срещата със сънародниците ни присъства съпругата на президента – Десислава Радева, която по-рано днес посети Българското училище “Петър Берон” в Прага, в което се учат около 125 български деца.

Отличните връзки между българския и чешкия народ са солидна основа за развитие на успешни бизнес отношения между двете държави, заяви президентът Румен Радев при откриването на Чешко-български бизнес форум под мотото „Together We Achieve More“. Той се състоя по-рано през деня в Министерството на промишлеността и търговията в Прага и събра водещи фирми от отраслите на индустрията, енергетиката и електрониката, информационните и комуникационните технологии, биотехнологиите, финтех индустрията, машиностроенето, хранително-вкусовата промишленост, отбраната и сигурността.

В откриването участва и министърът на промишлеността и търговията на Чехия Йозеф Сикела. Президентът Радев и министър Сикела отбелязаха, че през последните 10 години стокообменът между България и Чехия се увеличил три пъти, което, по думите им, е доказателство за перспективите за засилване на сътрудничеството. За миналата година стокообменът  възлиза на 1,727 млрд. евро, има потенциал  догодина да стигне 2 млрд. евро, посочи Румен Радев. Той открои възможностите за задълбочаване на партньорството в области като иновациите, информационните технологии, автомобилната промишленост, отбранителната промишленост, в енергетиката, здравеопазването, туризма, инфраструктура. 

Като предизвикателства пред бизнеса президентът посочи последиците от пандемията, енергийната криза в ЕС и военните действия в Украйна. Румен Радев заяви, че за справяне със ситуацията е необходимо единството и повече усилия на ЕС за постигане на стратегическа автономност и енергийната независимост на държавите. За да не изгуби Европа своята конкурентоспособност заради енергийната криза, са необходими повече съвместни инвестиции на държавите в иновации, развойна дейност, образование и наука, посочи българският държавен глава. По думите на президента, вече не е достатъчно да се развива бизнес, основан на утвърдените пазарни подходи. „Успехът днес зависи от способността да се създават устойчиви партньорства за инвестиции и съвместни проекти в иновации и развойна дейност“, заяви Румен Радев. 

- Реклама -spot_imgspot_img
Мариана Климентиева
Мариана Климентиеваhttp://www.newsone.bg
Мариана Климентиева е журналист на информационния сайт newsOne.bg. Всеки ден тя ще ви информира за най-важните и любопитни обществени теми, новини от икономиката, земеделието, технологиите и светските новини. Мариана е редактор с над 18-годишен опит в печатните издания и онлайн издания и е и магистър по "Журналистика " от Софийския университет "Св. Климент Охридски" .
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук