7.12.2022 | сряда | 14:47

Румен Радев ще връчи отличията в президентската инициатива Награда „Джон Атанасов“ за 2022 г.

Публикувано:

Сподели поста:

На 4 октомври от 16.00 часа в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 държавният глава Румен Радев ще връчи отличията на лауреатите на президентската инициатива Награда „Джон Атанасов“ за 2022 година. Отличията се връчват на ученици, студенти и млади български учени в областта на компютърните науки в пет категории. Инициативата се провежда за 20-а поредна година.

  • Награда „Джон Атанасов“ – отличието се присъжда на млади български учени и изследователи – до 35 г., в областта на компютърните науки, изявили се в национален и световен мащаб със свои научни трудове и разработки.
  • Грамота „Джон Атанасов – ученици и техните преподаватели“ – отличия, с които се удостояват учениците, постигнали най-високи резултати в международни и национални ученически олимпиади по информатика и по информационни технологии, и техните преподаватели.
  • Грамота „Джон Атанасов – дебютен пробив в компютърните технологии“ – отличие, което се присъжда на ученици, студенти и млади учени, постигнали високи резултати със свои първи авторски проекти на национални и международни научни конкурси и фестивали.
  • Грамота „Джон Атанасов – вдъхновител и създател на таланти“, отличие, което се присъжда на преподаватели, треньори и ментори за цялостен принос за създаването на поколения млади успешни състезатели от българските национални отбори по информатика, информационни технологии и/или състезателно програмиране, победители в националните и международните олимпиади и турнири.
  • Грамота „Джон Атанасов – проект с висок обществен принос“ е отличие за индивидуални и екипни проекти на млади хора до 35 г., които имат принос към решаване на значими обществени предизвикателства с помощта на информатиката и компютърните технологии. Категорията е отворена към стартиращи компании и самостоятелни проекти от частния, неправителствения и академичния сектор.
  • Наградата „Джон Атанасов“ на Президента на Република България се връчва от 2003 г. насам на изявени в световен мащаб млади български учени в областта на компютърните науки, които имат изключителни резултати. Сред лауреатите на престижното отличие са настоящи ръководители във водещи изследователски институти и световни компании, които развиват дейност в областта на компютърните науки, включително криптология, компютърна лингвистика, роботика, квантови технологии, изкуствен интелект.
ИА newsONE
ИА newsONEhttps://www.newsone.bg
Информационна агенция newsONE.bg е безпристрастна и следва световните практики за обективна журналистика, без да се влияе от политически и икономически интереси. Основната мисия на агенцията е да стане основен и предпочитан източник на навременна, проверена, полезна и детайлна информация за новините от цялата страна. Основана през 2021-а година, newsONE бързо се наложи като един от предпочитаните източници на точна, навременна и безпристрастна информация. newsONE e единствената информационна агенция в България, която има и собствен денонощен новинарски канал, който се излъчва по кабел и сателит на територията на България и Европа. newsONE e първата информационна агенция в страната, която изгражда регионални центрове в 10 града.
София
разкъсана облачност
8.8 ° C
11.1 °
7.8 °
75 %
1kmh
40 %
ср
9 °
чт
10 °
пт
11 °
сб
14 °
нд
11 °

Прочети още

Николай Шушков е назначен за заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството

Със заповед на министър-председателя Гълъб Донев за заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството е назначен Николай Шушков. До...

„МФГ Инвест“ ЕАД предизвика интерес за над 4 млн. лв. на борсата

Инвестиционната компания „МФГ Инвест“ ЕАД проведе успешен аукцион за първично публично предлагане на сегмента BEAM на Българска фондова...

Ръководството на ММС представи новата програма за олимпийска подготовка

Министърът на младежта и спорта Весела Лечева, заместник-министър Петър Георгиев и съветникът в политическия кабинет Георги Александров представиха...

Иван Ченчев: Правителството на Радев започна орязване на социални придобивки

Президентът изтегли специалните сили от границата “Ние от БСП казваме, че е цинично онова, което се случи по отношение...