fbpx
More

  Румен Радев ще участва в срещата на върха и бизнес форума на инициативата “Три морета” в Латвия

  Предвижда се в президентът да проведе двустранни срещи със свои колеги

  Президентът Румен Радев ще участва в срещата на върха и бизнес форума на инициативата “Три морета” в Латвия. Държавният глава ще посети Рига на 20 юни по покана на латвийския си колега Егилс Левитс, който миналата година на срещата на върха, домакинствана от българския президент в София, прие тазгодишното домакинство на регионалната инициатива за насърчаване на транспортната, енергийна и дигитална свързаност, съобщава пресцентърът на държавния глава.

  Инициативата “Три морета” включва 12 държави членки на ЕС в региона на Балтийско, Адриатическо и Черно море, разположени по оста Север-Юг на Европейския континент. Нейната основополагаща цел е да стимулира икономическия растеж и регионалното сближаване чрез разширяване и усъвършенстване на свързаността на транспортната, енергийната и дигиталната инфраструктура в Източна Европа.

  Българският държавен глава ще участва в президентския панел на форума заедно с президентите и представителите на високо ниво на страните участнички в инициативата: Република Латвия, Република Словения, Румъния, Република Полша, Република Австрия, Република Литва, Република Естония, Унгария, Чешката република, Република Хърватия и Словашката република. В сесията на високо равнище ще участват и представители на стратегическите партньори на инициативата “Три морета” от Европейската комисия, Германия и САЩ.

  В рамките на бизнес форума, съпътстващ срещата на върха, държавният глава ще вземе участие в президентската дискусия, в която ще участват лидерите от инициативата и нейните стратегически партньори. Дискусията е посветена на влошената среда за сигурност вследствие на войната в Украйна и на новите предизвикателства пред страните от региона. В тази връзка, страните участнички ще обсъдят възможностите и перспективите за приобщаване към проектите в рамките на инициативата на Украйна и други страни от Източното партньорство и Западните Балкани.

  Предвижда се в Рига президентът Румен Радев да проведе двустранни срещи със свои колеги.