fbpx
30.8 C
София
4 юли 2022 | понеделник | 18:58

Румен Радев разкритикува бившите управляващи за бездействие в енергетиката

- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img

Президентът Румен Радев разкритикува остро предишните управляващи за бездействие в сферата на енергетиката.
„Какво правим? Трябваше да задавате този въпрос през изминалите 12 години. Какво направиха предишните управляващи, за да решат в перспектива тази очертала се криза в енергетиката, а не с безхаберие да нокаутират системата и да я оплитат в схеми“, заяви държавният глава, който беше на посещение в Благоевград.
Румен Радев коментира и повишените цени на тока в Европа.
„Видяхте ли тази сутрин енергийната карта на Европа? Публикуват я всеки ден. Това е световен и остър европейски проблем. Цяла стара Европа вече е в черно. Цените са скандални. Отиват над 300 евро за мегаватчаст. Вижте цените в България – 187 евро. Заедно с Полша и Румъния, ние сме в най-ниския сегмент. Но кризата ще продължава, тя е световна тенденция“, каза Радев.
„Искам да поздравя служебното правителство, че в този труден момент продължава с мерките, продължава да подкрепя българския бизнес. Знаете как бяха либерализирани цените за бизнеса, без да се подготвят малките и средни предприятия. Те бяха хвърлени в една среда, в една борса, където имат достъп само големите със съмнителни права. Това удари най-много малкия и среден бизнес. Правителството вече въвежда мерки в подкрепа именно на тези предприятия. Над 265 хил. от тях ще бъдат подкрепени с облекчения, свързани с цената на тока – с от 15 до 30 лв. на мегаватчас. Битовите потребители са на контролиран пазар, но вторично към тях повишението е чрез цените на всички стоки, продукти и услуги“, поясни Радев.
Президентът заяви, че намаляването на ДДС за храните да се запази до отшумяване на кризата. Той коментира и разкритиява в “Пандора пейпърс”.
„Възстановяването на стабилността минава през това българските граждани да научават от нашите служби, а не от чужбина, за нарушаваните ни закони“, категоричен е държавният глава.
Той изрази мнение, че в кампанията за предстоящите избори трябва да бъдат водещи идеите, а не компроматите. „Всеки да има възможност да изяви себе си, да представи кой е, за какво се бори и как ще се бори, да се изяви на сцената“, обясни държавният глава.
„Моят дебат е с българските граждани. Водя го през целия си мандат и винаги съм бил на тяхна страна. Интересен ми е дебатът с всички кандидати за президенти, защото и те са български граждани“, заяви още президентът в Благоевград.

- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
Сергей Тодоров
Сергей Тодоровhttps://www.newsone.bg
Сергей Тодоров е главен редактор на информационния сайт NewsOne.bg. Работил е като репортер в няколко национални телевизии, както и в печатни , и в онлайн издания. Автор е на редица материали и разследвания. Завършил е „Политология“ в УНСС.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here