28.11.2022 | понеделник | 17:08

Румен Радев: Расте значението на отбранителната индустрия за гарантиране на сигурност

Публикувано:

Сподели поста:

Международното изложение „Хемус“ в Пловдив създава огромни възможности участниците да обменят идеи и обединяват потенциал в сферата на сигурността и отбраната и високите технологии. Трябва да преодолеем фрагментацията в рамките на ЕС и НАТО, която пречи на нашата ефективност. Това заяви президентът Румен Радев при откриването на XV Международно изложение „Хемус 2022 – отбрана, антитероризъм и сигурност“ в Пловдив.

В приветствието си държавният глава посочи, че расте значението на отбранителната индустрия за гарантиране на сигурност и стабилност в условията на все повече предизвикателства в геополитически план. През годините „Хемус“ се утвърди като успешна платформа за сътрудничество между бизнеса, институции, научни звена и организации, създавайки отлични условия за партньорства в сферата на сигурността и отбраната, каза Радев.

„Безспорен е приносът на изложението за укрепване на връзките на нашата промишленост с българските въоръжени сили, с традиционните ни чуждестранни партньори, както и за предоставяне на възможности за развиване на нови сътрудничества“, допълни президентът. Държавният глава посочи, че въоръжените ни сили все по-често се обръщат към българската отбранителна индустрия не само за техника и въоръжение, но и за развитие на нови технологии в процеса на модернизация. „Вярвам, че тази тенденция ще продължи и ще среща все по-голяма подкрепа от държавата“, допълни Румен Радев.

Президентът отбеляза, че тазгодишното изложение е важна стъпка в разширяване на партньорствата в рамките на Европейския фонд за отбрана и Фонда на НАТО за иновации. По думите му е обнадеждаващо, че в изложението расте участието на научни звена и организации, а „Хемус“ все повече се ангажира с разкриването на пълния интегриран цикъл за развитието на отбранителните продукти и услуги – като се започне от образование, обучение, квалификация, през иновации, научно-изследователска и развойна дейност, производство, реализация, техническа поддръжка и утилизация.

Драгомира Станоева
Драгомира Станоеваhttp://www.newsone.bg
Драгомира Станоев е редактор в NewsONE. Завършила e "Българска филология" в СУ "Св. Климент Охридски". Работила е в няколко онлайн издания като репортер и редактор. Завършила е успешно и журналистически стажове в радио и в една от националните телевизии.
София
облачно
4.1 ° C
4.6 °
3.7 °
74 %
2.6kmh
100 %
пн
4 °
вт
4 °
ср
4 °
чт
4 °
пт
8 °

Прочети още

Иван Гешев и Роб Диксън откриха конференция за обучение на български магистрати на тема „Киберпрестъпност“

Главният прокурор на Република България Иван Гешев и Негово превъзходителство Роб Диксън, посланик на Обединеното кралство у нас,...

Задържаха под стража 26 годишен за притежание на 117 гр. марихуана

Районна прокуратура – Търговище привлече млад мъж от областния град към наказателна отговорност за държане без надлежно разрешително...

Двама загинаха при изпълнение на служебен дълг в Перник

При изграждане на канализация в кв.Хумни Дол в гр.Перник четирима от работниците са били затрупани от свличане на...

Началото на 20-ото издание на благотворителната инициатива „Българската Коледа“

На 29 ноември, вторник, от 12.00 часа във Велико Търново президентът Румен Радев ще обяви началото на 20-ото...