Президентът Радев Радев предупреди за тежки последици от заобикалянето на националната позиция за Северна Македония. Държавният глава направи коментар по актуалните политически теми след посещение на Националния център по мехатроника и чисти технологии в “Студентски град”. 

“Кабинетът трябва да разсее всякакви подозрения, че може да отстъпи от ветото на Република Северна Македония”, заяви той. 

“Другата седмица премиерът Кирил Петков заминава за Брюксел и трябва да отстои националните интереси и заради това и Народното събрание и българите трябва да знаят точно каква позиция ще отстоява той и тя не може да се разминава с тази, която беше приета на КСНС”, подчерта Радев. 

„Всяко хитруване и опити за подмяна и заобикаляне на националната позиция ще има тежки последствия“, предупреди държавният глава.

Радев изрази огромното си огорчение от случващото се в българския парламент. 

“Като всеки българин, и аз следя с огорчение разпада на това Народно събрание. Депутатите трябва да са наясно, че с калните си борби дискредитират цялата политическа система”, заяви той. 

Президентът обяви също така, че българският парламент не трябва да се превръща в тържище, визирайки опитите на отделните депутати да напускат парламентарните си групи.

“Едните пазаруват депутати, другите се договарят да връщат стария корупционен модел. Но и двете страни убиват доверието на българите в политическата класа”, коментира още държавният глава. Според него има “братуване между политически противници в името на властта”, възмути се той.

“Блокажът на институциите е факт, но хората чакат бързи решения. Животът поскъпва. А правителството носи цялата отговорност, докато НС не реши друго. Тези скандали не трябва да го отклоняват от решаването на неотложните задачи”, заключи Радев.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here