fbpx
18.2 C
София
сряда | 25.05.2022 | 00:21:17
сряда | 25.05.2022 | 00:21:17
18.2 C
София

Румен Радев: При взимането на решение за военна помощ за Украйна е важно да отчитаме мястото на България и историческа ни диаспора там

По думите му България е лоялен член на ЕС и НАТО

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

За мен и за всички българи е важно да чуем дебатите, доводите на политическите сили и аргументите, с които те ще вземат своето решение. Много важно е да отчитаме мястото на България, че страната ни има историческа диаспора в Украйна. Това каза президентът Румен Радев в Пловдив в отговор на журналистически въпрос какъв е съветът му към хората, които ще вземат решението за предоставянето на военна помощ.

По думите му е важно да се запази разумът.

Трябва да е ясно, че в първите часове на войната събрах на консултативна среща управлението на страната и много ясно и категорично осъдихме агресията на Руската федерация в Украйна, каза президентът. По думите му България е лоялен член на ЕС и НАТО. Имам чувството, че много хора говорят без да имат собствено мнение, коментира Радев и допълни, че според него, ако нашите съюзници им кажат “не трябва да се изпраща оръжие, защото е опасно и има ескалация, те ще кажат – да, не трябва, но ако им кажат – предоставяйте веднага оръжие, те започват да правят точно това”.

Според Радев хората, които непрекъснато настояват за предоставяне на оръжия, не правят няколко съществени разлики. За разлика от нашите партньори, България е много по-близо до този конфликт, имаме реална обща граница по Черно море, имаме огромна историческа диаспора там и сме много по-зависими от руския газ, коментира президентът. По думите му хората, които взимат решение, трябва да се съобразяват преди всички със сигурността на българите. Той попита могат ли тези хора да отговорят каква е противовъздушната отбрана от Дуранкулак до София, каква е степента на защита на всички българи, които живеят на тази територия, има ли нещо, което да пази небето над тях. Радев попита още какво е състоянието на нашата изтребителна авиация, докога нашите съюзници ще бъдат тук. ВВС на Нидерландия са у нас до края на май. Какво е състоянието на радарите ни, които могат и трябва да следят въздушното пространство. Ако знаят отговорите на тези въпроси и продължат да настояват, значи тяхното поведение е безотговорно, а ако не ги знаят, просто е невежо, коментира държавният глава. 

На въпрос какво би се случило, ако БСП напуснат коалицията, Радев отговори, че според него ръководството на БСП ще намери такава формулировка, в която “хем да не носи отговорност, ако се прати нещо, хем да остане в коалицията”.

Европа трябва да излезе с общо решение и тя закъсня, защото тази криза чукаше на вратата от много време. Така президентът отговори на журналистически въпроси във връзка със спирането на газа и цените му. По думите му руската страна е предупреждавала отдавна какво може да се случи, но “в никакъв случай не я оправдавам, защото това е грубо нарушение на договора”. Сега трябва да се видят какви ще са последствията, каза Радев. Той попита сключи ли дружеството “Булгаргаз”, което има лиценз за търговец, директно договор за доставка за май и ако го беше сключил каква щеше да е цената. “Най-вероятно 70 евро”, каза Радев. Държавният глава попита още защо се появиха посредници и каква ще е сега цената. Ако наистина цената скочи с 30 процента, стотици хиляди българи, малки и средни предприятия, структуроопределящи индустрии са на ръба, каза президентът. По думите му, ако решението е нови заеми за раздаване на помощи, все някога икономиката ни ще рухне, допълва БТА.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук