27.01.2023 | петък | 13:06

Румен Радев: Президентът има право на отношение, когато страната е в криза

Публикувано:

Сподели поста:

Държавният глава е длъжен да има мнение и политическа оценка във време на криза, разграбване на държавата и шкафчета. Такава позиция защити президентът Румен Радев по време на дебата срещу проф. Анастас Герджиков по Българската национална телевизия, дни преди решителния балотаж в неделя. Според Радев, недоволството на българските граждани е породено от силно влошената корупционна среда и нарушени свободи, а критиките срещу служебното правителство, което изобличи престъпни схеми за купуване на гласове в дните преди вота, са неоснователни.

МВР и Рашков

“МВР работи по сигнали. Ако получи сигнал, може ли да го остави без последствие? Това, че се притискат купувачите на гласове и някои го възприемат като репресия е за тяхна сметка. Мисля, че само хора, които разчитат на купен вот, са против. Разговарям с хората, благодарят ми, че са престанали да ги мачкат и да им купуват гласовете”, изтъкна Радев.

Земята и облаците

В хода на дебата държавният глава беше обвинен, че представата му за проблемите на хората го праща високо в облаците.

“Отдавна съм слязъл от облаците жив и здрав, при моята рискова професия”, контрира бившият командир от ВВС.

Кирил Петков и “Продължаваме промяната”

Радев отрече, че стои зад партията на Кирил Петков и Асен Василев “Продължаваме промяната”.

Стопкадър: БНТ

“Аз не се занимавам с политическо инженерство и партийно строителство. Поканих Петков и Василев да участват в служебния кабинет, бяха много добри министри, те разкриха редица слабости на предишното управление, решиха да скочат в партийната политика. Това е тяхно право и тяхна отговорност. Ако аз реша да създавам партия, аз ще застана отпред. Водя с личен пример и не мога да позволя да изтиквам други хора напред, когато имам своя кауза “, каза той.

Според него избраната формула от двамата бивши служебни министри за търсене на междупартиен диалог за формиране на редовно правителство ще даде резултат.

“Трябва да се търси компромисът. Ако го няма и този път, няма да се получи”, заяви държавният глава.

Дебатът противопостави двамата кандидати за президент по няколко основни теми – Северна Македония, политика, здравеопазване, международни отношения и кризи, икономика и бизнес, превъоръжаване.

Северна Македония

Румен Радев застана категорично срещу провеждането на референдум по темата дали ветото, наложено на Северна Македония за започване на преговори с Европейския съюз, трябва да бъде вдигнато и при какви условия да се случи това.

“България не може да каже “да”, преди да се прекрати нарушаването на човешките права, преди да се изпълнят копенхагенските критерии и да се спре системната дебългаризация, да се унищожава културното и историческо наследство, да се унищожават надписи и паметници”, категоричен беше той.

Радев допълни, че вратата пред Скопие на този етап остава затворена.

Икономика и бизнес

В хода на дебата Радев изтъкна, че проблемът с инфлацията отдавна е наднационален и е обхванал най-мощните икономики в света заради цените на електроенергията и горивата. Той обясни, че служебното правителство е направило всичко по силите си, за да освободи обществото от тежки последици.

Стопкадър: БНТ

“България подпомогна потребителите с най-голямата компенсация в Европа – 140 лева. Служебният кабинет разшири обхвата на енергийна помощ с 250 000 лева, които ще достигнат до енергийно бедните хора. Във Франция средствата са по-малко”, каза той.

По негово мнение предишното правителство носи вина за тежкото положение с цените на електроенергията в момента.

“Ние сме част от единния енергиен пазар. България изнася 1500 мегавата ток всеки ден. Предишните управляващи хвърлиха потребителите на свободния пазар в неподходящия момент”, смята Радев.

Той обвини директно кабинета Борисов 3 в забавени процедури в областта на енергетиката, които са довели до неспособност на страната да се възползва от т.нар. “механизми за капацитет”. Така, според него, важните енергийни мощности в комплекса “Марица Изток” не могат да бъдат използвани по-дълго време и ще затворят в по-кратък хоризонт.

Здравеопазване

Румен Радев обяви, че е ваксиниран. Той обясни, че страната се придържа към решенията на служебния кабинет за противоепидемични мерки и цитира агенция “Ройтерс”, според която България е на едно от първите места по спад на заразените през последните дни.

“За съжаление смъртността е правопропорционална на ниската ваксинация. Извън това, парите за медиците ни са увеличени. Бяха отпуснати 130 милиона лева, осигуриха се допълнителни лекарства и кислород. Кризата е наистина тежка, но това беше и много по-тежка вълна”, заяви той.

Стопкадър: БНТ

Радев защити смисъла зад прилагането на “зеления сертификат” и допълни, че едно от правилните решения на кабинета е било децата да се върнат в училище.

“Зеленият сертификат даде шанс на икономиката да живее, на обществения и културен живот в страната да продължат. Другият вариант беше пълен локдаун. Сертификатът не е приятен, но това е свобода на избор”, заяви държавният глава и сподели, че посещава болниците във всички населени места, където ходи.

“Лекарите са много натоварени, но ние сме длъжни да осигурим лечение за всички”, подчерта Радев.

Международна политика и кризи

Радев изрази мнение, че Русия не може да ни бъде приятел, но не бива да ни бъде и враг, заради паметта на българите, които я припознават като освободител на народа.

“Към нея прибягват давещи се политици, спекулациите към Москва са много. Най-важното е да търсим диалог. Той е важен, независимо колко обтегнати са отношенията ни”, каза той.

По отношение на Крим, държавният глава заяви, че санкциите не дават резултат и че трябва да се търси баланс, подобен на германския модел – Берлин има ясни позиции относно Русия, но това не му пречи да прави бизнес на територията на страната. Според Радев скандалът с държавни служители, които са шпионирали за Руската федерация, е показателен не толкова за международната обстановка, колкото за проблемите в системата ни. Радев призова за избягване на свръхмилитаризиране на черноморския регион.

“Черно море е територия на непрекъснати учения. Там има физическо сближаване на участниците. Едно невнимание може да бъде опасно”, каза той.

Стопкадър БНТ

По отношение на американския закон “Магнитски”, под чиито удари са попаднали родни бизнесмени, президентът изрази подкрепа към подобни действия.

“Това беше акт на подкрепа към българската демокрация. Призив и подканяне да се погледне сериозно на тези проблеми. Имахме много анализи, но практически ефект нямаше”, подчерта той.

Държавният глава припомни, че бежанската криза като международен проблем е сериозен и България е една от най-засегнатите, защото се намира на първа линия.

“Това, което убеждавам винаги, е, че като държава на първа линия, тя не може да приема бежанци, защото рискът за нас е много по-голям. Тук минава целият поток. Имаме достатъчно бежанци. Трябва да се оказва всестранна помощ. Нашият бюджет за границата е насочен към граница на ЕС. Нашата граница е най-дълга по отношение на балканския поток. Но на хора в беда и бягство от войните трябва да се помага”, обясни Радев.

Превъоръжаване

Президентът защити тезата, че България се нуждае от поне 16 многоцелеви изтребителя за извършване на своята дейност по “Еър полисинг” и припомни, че е единственият държавен глава, който е наложил Вето на Закона за военната сделка с Америка.

“Превъоръжаването на армията е сложен процес. Изпратено е запитване за следващите 8 изтребителя, но по мое мнение тяхната цена няма да е по-ниска. Когато се върне отговор от Щатите, парламентът ще реши”, каза той.

Според него има начин изтребителите Миг-29, които са на въоръжение в българските ВВС, да продължат да летят, както го правят и в друга натовска държава – Полша.

Новините от България

Следете новините от всяка община в България в национална информационна медия "България1".

meteoONE

София
облачно
0.3 ° C
0.7 °
-0.2 °
88 %
2.6kmh
100 %
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
1 °
вт
2 °
Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
София
облачно
0.3 ° C
0.7 °
-0.2 °
88 %
2.6kmh
100 %
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
1 °
вт
2 °

Прочети още

Приложение BNT NEWS на БНТ е с нова, усъвършенствана версия

През 2023 г. Българската национална телевизия продължава успешната реализация на своята стратегия за развитие, в която дигитализацията е...

Разследване за незаконна банкова дейност

Под ръководството на Окръжна прокуратура – Видин се води разследване за извършени престъпления по чл. 321, ал.3, вр....

Повече чужденци посещават България

Пътуванията на български граждани в чужбина през декември 2022 г. са 604.7 хил., или с 9.7% над регистрираните...

ВМРО: Столичният общински съвет трябва да провери спешно гробищните паркове в София

Хаосът и разрухата там са обида към столичани Общинските съветници на ВМРО в Столичния общински съвет отново подготвят предложение...